Монтана страда по Диана

Градът край Огоста иска да се възстанови открадната статуя на Богинята на лова

Автор на творбата е скулпторът Димитър Генчев

Статуята на богинята Диана – закрилница на Монтана, открадната преди повече от 20 години, да бъде възстановена в центъра на областния град, поискаха общински съветници. Задигането на митична пазителка на изворите, горите и дивите животни от крадци е не само срамен факт, но и лишава хората и града от връзка с миналото и от правото да носят с гордост името на селището, избрано от първите му заселници преди 20 века, изтъкват любители на историята.

Бронзовата богиня, опънала лък над Монтана, вече помнят само прехвърлилите средата на живота си жители на града. Статуята на Диана се появява на хълм над града през 1973 г.

Тогава по заръка на окръжното ръководство скулпторът Димитър Генчев изработва фигура на богинята в цял ръст и я монтира пред Ловния дом. “Идеята беше не само да се украси Ловният дом, а и да се отдаде почит на миналото. Въпреки че тогавашната идеология отричаше религиите и божествата, част от местните ръководители бяха широко скроени хора и отчитаха дълбоките исторически корени на града”, разказва скулпторът Димитър Генчев. Богинята Диана е избрана неслучайно от окръжните лидери – още при първите разкопки в подножието на крепостта Монтанензиум са открити останки от статуи и каменни надписи, които свидетелстват, че на мястото е имало светилище на Аполон и Диана, които са били покровители на римския лагер, пазещ пътя към Дунав и вътрешността на империята.

Скулпторът обаче извайва богинята не във вида, в който е представена в древните артефакти, а като младо полуголо момиче с лък – символ на красота, сила и устрем. Още с поставянето си пред Ловния дом бронзовата богиня става любимка на местните жители и атракция за гости.

Сградата, превърната в социализма в ресторант, и хълмът получават наименованието “Диана” и край момичето с лъка си устройват срещи влюбени, събират се компании, шумят веселби.

Бронзовата Диана обаче не успява дори да навърши 20 години. След промените Ловния дом запустява, апаши го разграбват и сриват до основи. “Ясно беше, че крадците ще посегнат и на скулптурата и информирах градската управа да вземе мерки и да прибере статуята на сигурно място. Но не ме чуха и Диана изчезна!”, спомня си бившият специалист по лова в Монтана Стоян Аврамов. Каква е съдбата на бронзовата богиня никой не знае. Не е изключено кражбата да е била поръчкова и изящната пластика сега да краси нечие частно имение, смятат някои. Други обаче са сигурни, че в онези времена на мизерия, разруха и кражби най-вероятно Диана е била разфасована и предадена за вторични суровини. От които крадците са взели жалки левчета.

В края на януари 1993 г. с указ бившият Михайловград е преименуван на Монтана, а местната управа сменя герба на града и вместо пламък с петолъчна звезда на син щит се появява богинята с лък и надпис “Диана – покровителка на Монтана”. Статуята на покровителката обаче вече я няма. Няколко поколения млади хора израстват в града край Огоста без въобще да са виждали бронзовата богиня, край която бащите и дедите им са целували момичета и са празнували рождени дни, балове и сватби.

Скулптурата на Диана да бъде възстановена като закрилница на града, но и заради високите си естетически качества и почитта към историята, предложи на едно от последните заседания на общинския съвет в Монтана д-р Людмил Антов – шеф на комисията по обществен ред и борба с корупцията. “Това е желание и на много граждани. Скулптурата може да бъде поставена в центъра, например – пред входа на общината, като изпълнението й бъде включено в проекта за предстоящия основен ремонт и реконструкция на идеалния център на Монтана!”, заяви съветникът.

Възстановяването на похитената римска богиня е възможно – има запазено копие, по което може да се отлее нова фигура, твърдят експерти.

“Тази скулптура правих с голяма любов! Навремето подарих копие на Диана на близки в село Ромча в Искърското дефиле. За съжаление не мога да вляза във връзка с наследниците им, но се надявам, че това все пак ще стане и статуята ще бъде възстановена и поставена в Монтана, където и е мястото”, казва 89 годишният скулптор Димитър Генчев. Той е категоричен, че се отказва от хонорар за творбата си и трябва да се осигурят само средства за отливането на пластиката – около 22 000 лева. “За мен идеята е добра!

Диана е символ на древното минало на града, статуята е и част от спомените и емоциите на поколения местни жители. Мисля, че ако гражданите искат, пластиката може да бъде възстановена и ще стане една от емблемите на днешна Монтана. Хората пак ще се срещат и снимат край нея!”, казва председателят на Общинския съвет Иво Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи