Монтана отпразнува 24 май за 130-ти път

Учители и ученици, деца, дейци на културата и изкуството преминаха в шествие през Монтана в чест на Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. А стотици техни близки, познати, граждани и гости на областния град изпълниха улиците, за да участват в празника на светите братя Кирил и Методий, който се отбелязва в областния град вече 130 години.

Потокът от хора с цветя, национални трибагреници и портрети на първоучителите премина по централния булевард „Трети март” и стигна до площад „Жеравица”, където екна химна „Върви народе възродени”.

Празничното слово на кмета Златко Живков започна с думите„Честит празник на светлината на буквите и на светлината на знанието”. Градоначалникът - историк по образование, припомни делата на нашите велики предци за пребъдването на българската просвета и култура и обяви, че през 2018 година в Монтана ще има изключителни по рода си промени за образователната и културната инфраструктура. Планираните инвестиции за обновяване на училища, детски градини, читалища и църкви в общината достигат 10 милиона лева.

На тържествения прием по повод празника с почетни значки на община Монтана бяха наградени Албена Иванова - директор на І училище „Св. Св. Кирил и Методи”, Ваня Вълчева – директор на ІV училище „Иван Вазов” Марияна Калеева - директор на ІІІ училище „Д-р Петър Берон” и Наталия Цветанова - директор на VІ ЦДГ „Слънце” . Диплом на СБУ към КНСБ за учител на 2018 година бе връчен на старши началния учител в ОУ „Васил Левски” – село Смоляновци, Татяна Петрова. Тя получи и почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката, което й бе връчено от началника на инспектората по образование Трайка Трайкова.

„Огромно” Благодаря”за това, че неуморно се грижите за бъдещето на България и ежедневно придържате детската ръка по правилния път. Трудности винаги ще има, но вярвам, че заедно ще ги преодоляваме успешно!”, заяви Трайкова. Почетните отличия „Неофит Рилски” бяха връчени на Цецка Каменова - старши учител начален етап в ІV училище „Иван Вазов” и на Виргиния Дашева - гл. учител по математика в гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан”.

Пред почетните гости кметът Живков цитира книжовника Костадин Костенечки от средата на ХV век с думите му: „Всяка земна слава е като тревата, изсъхва и цвета й отпада, само словото остава и пребъдва в род и род.” Първото организирано честване на празника в Монтана след Освобождението е проведено на 11 май 1888 година. Тогава учители от Кутловица изпращат официална телеграма на министъра на образованието по повод празника на славянските просветители.

Отслужена е Божествена литургия и водосвет, държани са речи, а следобед в двора на училището се извиват народни хора на общоградско тържество, пише в своята кратка летописна история Йордан Герасимов.

Коментари

Задължително поле