Над 200 души от екипажа на американски самолетоносач са заразени с COVID-19

Назначиха домашни помощници на инвалиди и самотноживеещи в Елена

Министерският съвет определи „зелените коридори“ за доставка на стоки

Депутати от ГЕРБ дариха апарати за пречистване на въздуха на УМБАЛ-Бургас

Корнелия Нинова: Здравните мерки, които правителството предприема са хаотични

Намериха труп на мъж в София

Русия изпрати на САЩ самолет с хуманитарна помощ

Затворник поиска да излезе на свобода заради извънредното положение

Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ отваря врати

СЗО: Русия може да избегне европейския сценарий на пандемията заради мерките й

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 1 април 2020 г.

Вселенска патриаршия удължи ограничителните мерки заради COVID-19

Над 30 000 са жертвите на COVID-19 в Европа

Пожар в кравеферма в Кюстендилско, трима в критично състояние

Коронавирусът поставя под въпрос сезона на Еверест

Монтана чисти въздуха си с 10,7 млн. лева от Европа

Община Монтана стана първата община у нас с одобрен проект за повишаване чистотата и качеството на въздуха по оперативна програма „Околна среда”, съобщи кметът Златко Живков. Той подписа договор за изпълнението на проекта с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

В следващите 52 месеца в града ще бъдат изпълнени мерки за намаляване на вредните емисии от фини прахови частици и азотни оксиди в атмосферата. Според експертите основния източник на замърсяване е битовото отопление. В кампанията за по-чист въздух ще бъдат инвестирани 10,7 млн. лева, които ще се използват за въвеждане на екологични уреди и системи за отопление в домакинствата.

Средствата са иззцяло безвъзмездна помощ от европейските фондове. Това е втория проект, по-който община Монтана ще работи за чистотата на въздуха. В края на миналата година стартира интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по програма „Лайф+” на Европейската комисия.

В него община Монтана е партньор с общините София, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора, а водеща е столична община. По този проект община Монтана ще усвои в следващите шест години 892 637 евро. В първите 15 месеца ще бъдат уточнени зоните с най-голямо замърсяване на въздуха и ще се разгърне информационна кампания. В следващите 15 месеца ще се проведе експериментален тест с 50 домакинства, за да се определи ефекта от мерките. А в последните 42 месеца 478 домакинства ще получат средства за подмяна на отоплителните уреди с нови, по-екологични.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.