Мораториум на цените на емисиите и спиране на въглищните централи не по-рано от 2043 г. искат синдикатите

За налагане на мораториум на въглеродните емисии от страна на Европейския съюз /ЕС/ и спиране на въглищните централи не по-рано от 2043 г. настояват от КТ "Подкрепа" и КНСБ, които организират днес Национален протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България. Нищо не се решава за нас без нашия глас!".

"За да се изкара зимата, при тези цени на електроенергия, следва да се наложи задължително мораториум върху цените на емисиите", каза пред БТА председателят на Миньорска федерация на КТ "Подкрепа" Владимир Топалов. По думите му, ако това не бъде направено от Брюксел, вероятността голяма част от хората да останат без ток е много голяма.

Двете най-големи национално представителни синдикални организации настояват, че водената политика от ЕС и от правителството - с "козируването", не е най-правилната. Синдикатите не смятат, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се обвързва с конкретна дата за затваряне на мините, защото нито една друга европейска държавата не прави това. Според Топалов това трябва да се разглежда в Националния план за климат и енергетиката, защото всички останали европейски държави посочват именно там откога биха могли да затворят въглищните си централи.

На въпрос за индикативната дата, която служебният премиер Стефан Янев обяви, че 2038 г. може да бъде спряно използването на въглища в страната, Владимир Топалов отговори, че няма мотив за тази дата. Той даде пример, че Германия предлага след 2038 г. да спре да използва въглища, но там миксът от този вид електроенергия е 25 процента. Полша, която е с най-големия микс на въглища - 75 на сто, предлага да спре да ги ползва през 2048 г. "А ние, като сме с 50 процента, къде е нашето място?", попита Топалов. Той изтъкна, че не може да се приеме дата на спиране на въглищните централи преди 2043 г.

Участниците в националния протест започнаха да се събраха на пл. "Свети Александър Невски", където движението на коли в района е спряно от полицията. В 12:00 часа започна шествие по следния маршрут: пл. "Свети Александър Невски" - ул. "Оборище" - ул. "Георги С. Раковски" - бул. "Цар Освободител" - бул. "Княз Александър Дондуков" до официалния вход на Министерски съвет.

Протестният митинг пред Министерския съвет ще бъде от 12:30 часа. Центърът на София може да бъде блокиран за движение на превозни средства.

Преди малко от пресцентъра на служебното правителство съобщиха, че служебният министър-председател Стефан Янев ще се срещне днес с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Министерския съвет. В рамките на разговора ще бъдат обсъдени въпроси от енергийната сфера.
В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика