Актьорът Филип Аврамов е станал доброволец

Броят на заразилите се с коронавирус в Русия достигна 1534 души

Росен Желязков: Възможни са затруднения с доставките на пресни и сезонни продукти от чужбина Значително е намалял броят на пътуващите с влак, каза транспортният министър

Бразилски съд забрани на президента Болсонаро да говори срещу мерките за забавяне на пандемията

Цвета Караянчева: Красотата на българските народни носии винаги е стопляла душите ни

Климатологът Георги Рачев: Април идва с идеално време за коронавируса

Установени са контактните лица на починалите в Благоевград майка и дъщеря

Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов е отворена за виртуални посещения

Над 2000 души от ресторантьорството в Търново са на борсата Затворените обекти в общината са над 300

Алисия пак с нова дуетна половинка (ВИДЕО)

В Индонезия мият зърната за плътен и неповторим вкус Процесът “гилинг басах” е традиция при обработката на кафе

В Бургас демонтираха пейките от градинките

В София предстоят обработки срещу комари и кърлежи

Премиерът: Моят приятел, бившият френски министър Патрик Деведжиян, почина от COVID-19

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

МОСВ успешно приключи програмата за биологичното разнообразие и екосистеми С 26 финансирани проекта по нея

МОСВ успешно приключи изпълнението на Програма BG03 „Биологично разнообразие и екосистеми“ на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014 г. По нея бяха финансирани 26 проекта. Изпълнението им започна през 2015 г. и завърши на 30 април тази година, съобщиха от министерството. Резултатите от реализираните проекти имат пряко значение за постигане на целите на екологичната политика в областта на опазване на биоразнообразието и природата на България.

В рамките на приоритет 1 са обучени над 600 доброволци от различни възрастови групи. Те преминаха специализирани обучения за въвеждане на данни в подобрената и модернизирана национална информационната система за мониторинг на биоразнообразието (НСМБР). Изграждането на системата бе осъществено по проект от програмата и освен възможност за анализ на състоянието на биоразнообразието към нея бе създаден модул за анализ на инвазивните чужди видове, мобилни приложения за достъп до системата от доброволци, както и модул за екосистемни услуги.

Мащабен проект за проучване на инвазивните чужди видове, включени в приоритетния списък за наблюдение на Европейски съюз бе изпълнен по приоритет 2. Създадена бе система за наблюдение и ранно откриване на навлезлите инвазивни чужди видове. Бе направен анализ на пътищата на тяхното навлизане. Разработени са карти на пътищата на разпространение и мерки за тяхното управление. В резултат на дейностите беше установено навлизането на четири нови за България инвазивни видове. Очертани бяха действия, които да се предприемат за предотвратяване на тяхното разпространение.

Програма BG03 осигури възможност за създаване на Методологическа рамка за картиране на екосистемите в България и предоставяните от тях услуги.

Екосистемите включват живата и неживата природа, разпространена на определена територия, които имат различни характеристики и си взаимодействат помежду си в рамките на екосистемата. Екосистемните услуги, които хората ползват, са резултат от естествените процеси и функции, протичащи в екосистемите. На определена територия могат да съществуват едновременно няколко екосистеми, които взаимно се допълват – горска, храстова, тревна, водна и др.

Картирането им показа тяхното разпространение в страната, състоянието им и потреблението на произтичащите от тях екосистемни услуги. Данните дават информация има ли увреждане на техните естествени функции и какви са нуждите от тяхното възстановяване.

Деветте типа екосистеми определени в България– aгро, тревни , храсталачни и ерикоидни екосистеми, морски, екосистеми в площи с рядка и без растителност, сладководни екосистеми, във влажни зони, горски и урбанизирани екосистеми, бяха картирани и оценени по приоритет 3 на програмата. Получените данни и карти на екосистемите и предоставяните от тях услуги ще бъдат включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и ще са основа за формирането на политиките за устойчиво използване на природните ресурси в съответствие с изискванията на европейското законодателство.

Други 4 проекта проучиха въздействието на изменението на климата върху горските екосистеми, опазването на генетичните ресурси, пилотно тестване на създадена нормативна уредба за екосистемните ползи в горския сектор и местни стратегии.
Всички дейности и резултати постигнати по програмата бяха представени подробно на проведеното през октомври 2016 г. събитие с голямо международно участие „Слушаме природата, даваме решения“. През октомври 2017 г. предстои финална конференция по програмата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.