Продължават опитите за имейл измами от името на ЕНЕРГО-ПРО

Пловдив посреща водещи учени по тумори на таз и рамо от Италия и България

Община и КАТ взеха крути мерки след смърт на студентка на кръстовище в Благоевград

93-годишна загина при пожар в Търговище 9 станаха жертвите на огъня в областта тази година

ВТУ ще си сътрудничи с Института за публична политика

55% увеличение на продажбите на нови коли в България

Коледен базар в Монтана помага на 4 годишно момче да проходи

Благодарение на Марешки Народното събрание отхвърли ветото на президента върху мораториума за нови лекарства

Live След като от БСП прочетоха писмо на онкоболна Цветанов: Трябва ли Рашидов и Фандъкова също да разкажат след Стефан Данаилов Ламбо: Другарю Цветанов, не съм употребен. Вежди: Не си играйте с болестите

Израел затвори граничните пунктове с Ивицата Газа

След публикация на "Труд" ГЕРБ отрича кабинетът да е развързал кесията

Васко Кръпката забавлява децата на Благоевград с „Приказка за блуса и рокендрола“

Салма Хайек обвини Харви Уайнстийн в сексуален тормоз

Спипаха на свобода горнооряховчанин с влязла в сила присъда

Над 6700 рохинги са били убити за един месец след избухналото насилие в Мианмар

МОСВ успешно приключи програмата за биологичното разнообразие и екосистеми С 26 финансирани проекта по нея

МОСВ успешно приключи изпълнението на Програма BG03 „Биологично разнообразие и екосистеми“ на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014 г. По нея бяха финансирани 26 проекта. Изпълнението им започна през 2015 г. и завърши на 30 април тази година, съобщиха от министерството. Резултатите от реализираните проекти имат пряко значение за постигане на целите на екологичната политика в областта на опазване на биоразнообразието и природата на България.

В рамките на приоритет 1 са обучени над 600 доброволци от различни възрастови групи. Те преминаха специализирани обучения за въвеждане на данни в подобрената и модернизирана национална информационната система за мониторинг на биоразнообразието (НСМБР). Изграждането на системата бе осъществено по проект от програмата и освен възможност за анализ на състоянието на биоразнообразието към нея бе създаден модул за анализ на инвазивните чужди видове, мобилни приложения за достъп до системата от доброволци, както и модул за екосистемни услуги.

Мащабен проект за проучване на инвазивните чужди видове, включени в приоритетния списък за наблюдение на Европейски съюз бе изпълнен по приоритет 2. Създадена бе система за наблюдение и ранно откриване на навлезлите инвазивни чужди видове. Бе направен анализ на пътищата на тяхното навлизане. Разработени са карти на пътищата на разпространение и мерки за тяхното управление. В резултат на дейностите беше установено навлизането на четири нови за България инвазивни видове. Очертани бяха действия, които да се предприемат за предотвратяване на тяхното разпространение.

Програма BG03 осигури възможност за създаване на Методологическа рамка за картиране на екосистемите в България и предоставяните от тях услуги.

Екосистемите включват живата и неживата природа, разпространена на определена територия, които имат различни характеристики и си взаимодействат помежду си в рамките на екосистемата. Екосистемните услуги, които хората ползват, са резултат от естествените процеси и функции, протичащи в екосистемите. На определена територия могат да съществуват едновременно няколко екосистеми, които взаимно се допълват – горска, храстова, тревна, водна и др.

Картирането им показа тяхното разпространение в страната, състоянието им и потреблението на произтичащите от тях екосистемни услуги. Данните дават информация има ли увреждане на техните естествени функции и какви са нуждите от тяхното възстановяване.

Деветте типа екосистеми определени в България– aгро, тревни , храсталачни и ерикоидни екосистеми, морски, екосистеми в площи с рядка и без растителност, сладководни екосистеми, във влажни зони, горски и урбанизирани екосистеми, бяха картирани и оценени по приоритет 3 на програмата. Получените данни и карти на екосистемите и предоставяните от тях услуги ще бъдат включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и ще са основа за формирането на политиките за устойчиво използване на природните ресурси в съответствие с изискванията на европейското законодателство.

Други 4 проекта проучиха въздействието на изменението на климата върху горските екосистеми, опазването на генетичните ресурси, пилотно тестване на създадена нормативна уредба за екосистемните ползи в горския сектор и местни стратегии.
Всички дейности и резултати постигнати по програмата бяха представени подробно на проведеното през октомври 2016 г. събитие с голямо международно участие „Слушаме природата, даваме решения“. През октомври 2017 г. предстои финална конференция по програмата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.