Москва заплаши западните кореспонденти с "болезнен отговор", ако ЕС наложи ограничения над руски медии

Русия предупреди днес Европейския съюз, че ако блокът наложи ограничения на руските медии, западните репортери в Русия ще усетят бърз, суров и болезнен отговор от страна на руската държава, предаде Ройтерс.

Зам.-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова обяви, че ЕС може да санкционира "Гласът на Европа", "Росийская газета", РИА Новости и "Известия", съобщи Блумбърг миналата седмица.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова коментира днес, че "западните кореспонденти ще им се наложи да усетят ответните мерки…ще отговорим мълниеносно и много болезнено":

"Дори само една руска медия да стане обект на неоснователни ограничения, това ще доведе до рикошет към западните им колеги тук в Русия – имам предвид западните журналисти".

"Преди те усещаха нашата любов, но сега ще трябва да усетят отговора. Ние ще отговорим светкавично и изключително болезнено за западняците", добави тя.

В края на март чешкият премиер Петер Фиала съобщи, че разузнаването на страната е разбило финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала руска пропаганда и е упражнявала влияние в Европа, включително в Европейския парламент. Групата използвала базираният в Прага новинарски сайт "Гласът на Европа" да разпространява информации срещу изпращането на европейска помощ за Украйна, която Русия нападна през февруари 2022 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия