Москва се опасява от конфликт със САЩ (ИНФОГРАФИКА)

Удар по руснаци в Сирия ще е “невъобразим сценарий”

Лондон: Много е вероятно Асад да стои зад химическата атака

Главен приоритет на международната общност в момента трябва да бъде предотвратяването на война в Сирия на фона на заплахите от страна на Вашингтон, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

Според него в дадената ситуация не може да бъде изключена вероятност от пряк военен сблъсък между Русия и САЩ.

На уточняващ въпрос той посочи, че “те (американците – б.р.) виждат, че сме в Сирия и се надявам да има диалог по съответните канали, за да бъде предотвратена опасността” от избухване на война между САЩ и Русия.

Небензя смята за “невъобразим” сценарий, при който САЩ ще нанесат удари по цели в Сирия, в които се намират руски войски.

Изказването му идва на фона на закана на Доналд Тръмп тази седмица, че “ракетите идват” към Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака срещу бунтовници в сирийския град Дума миналата събота. По-късно президентът на САЩ изтъкна, че не е казвал кога ще предприеме атаката.

Днес руският вицепремиер Аркадий Дворкович заяви, че международните отношения не може да зависят от сутрешното настроение на един човек в явен намек към постовете на Тръмп в туитър.

Ден по-рано на извънредно заседание на британския кабинет бе сметнато, че е “много вероятно” режимът на сирийския президент Башар Асад да стои зад химическото нападение в Дума и че трябва да бъдат предприети действия за осуетяване на подобни атаки.

Без да бъде взето окончателно решение, дали и кога ще има военен удар, в петък опозиционният британски лидер Джереми Корбин обвини кабинета в Лондон, че “чака инструкции от Тръмп”.

В четвъртък вечерта на изслушване в US Сената се яви директорът на ЦРУ Майк Помпейо, който е кандидат за държавен секретар. Той заяви, че преди няколко седмици в Сирия са убити “няколкостотин руснаци” и че настоящата администрация е достатъчно твърда към Русия. Помпейо не уточни за кой инцидент в Сирия става въпрос, но вероятно е споменал удара край Дейр аз Зур, при който на 8 февруари по неофициални данни са загинали над 100 руски бойци. Иначе кандидатът за държавен секретар отбеляза, че е против война и е за дипломатическо решение на спорове и конфликти.

До няколко дни предстои да бъде решено, дали сенаторите ще препоръчат Помпейо за държавен секретар.

SYRIA: U.S. options for military strike

Коментари

Задължително поле