Москва спря подготовката за посещението на Сергей Лавров в Гърция

Подготовката за посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция е преустановена във връзка с изгонването на двама руски дипломати. Поканата е получена преди няколко месеца и посещението е планирано за есента. "Но в момента подготовка за него не се извършва. Като се има предвид настоящата ситуация, не е ясно как по начало би могло да бъде осъществено това посещение", съобщиха  руски и гръцки медии.

Руският външен министър Сергей Лавров засега не се е отказал от поканата да посети Гърция, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки медийните информации.

"Що се отнася до посещението, поканата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас към Лавров да посети Гърция е налице. Засега не е даден отговор", каза Захарова.

Гърция изгони в сряда двама руски дипломати и забрани на други двама достъп до страната, като ги обвини в намеса във вътрешните работи чрез насърчаване на демонстрациите срещу споразумението с Република Македония. Дипломатите бяха обвинени също, че са опитали да подкупят гръцки официални представители.

В руското външно министерството днес бе повикан посланикът на Гърция Андреас Фриганас и му бе връчен решителен протест във връзка с действията на гръцкото правителство. Според Москва, решението на Атина е насърчено от Вашингтон.

"Очевидно е, че зад антируското решение на гръцкото правителство, насрочено преди откриването на срещата на високо равнище на НАТО, стои Вашингтон, който открито подкрепи тези действия с декларация на Държавния департамент", заявиха от ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа