Скандал! Атина експулсира двама руски дипломати

Гърция

Предупреждение в Москва да не се намесва във вътрешната политика на Гърция

Процедура по екстрадиране на двама руски дипломати, както и забрана за влизане в Гърция на други двама започна в Атина в отговор на незаконни действия, които са предприели на гръцка територия като опит за събиране и разпространение на информация срещу Гърция и подкупване на държавни служители. Единият от дипломатите - Виктор Яковлев, е на отговорна длъжност в руското посолство в Атина.

Според информация, публикувана в гръцки медии, "микроскопът" на гръцкото правителство включва, наред с други неща, опит за придобиването на влияние в гръцки общини и митрополии, както и върху Света гора за намеса по чувствителни въпроси за Гърция и Балканите, по-специално в подписаното с БЮРМ споразумение в Преспа за името.

Този случай хвърля сянка върху отношенията между Атина и Москва, въпреки че правителството е категорично, че общото добро настроение към Русия остава.

Според източници Атина вече е решила и наредила незабавното експулсиране на двамата дипломати, както и на един от персонала на руското посолство със забрана за ново влизане в Гърция.

Според същите дипломатически източници, въпреки опита на Атина да поддържа добри отношения с Москва напоследък, различни механизми, свързани с руски интереси в Гърция, се опитват да се намесят във вътрешната политика на страната чрез осигуряването на материални и финансови стимули.

Направен е опит да се "откупят" правителствени служители, който според същата информация е неуспешен.

Коментари

Задължително поле