МО: Украйна не може да нанася удари в Русия с българско оръжие

Български БТР-60 на път за Украйна.

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия. Това заявиха от Министерството на отбраната в отговор на запитване от БНР. От институцията допълниха, че с въоръжението, което страната ни е предоставила, това е невъзможно. 

Ударите срещу Русия от Украйна със западно оръжие е гореща тема пред последните дни. Именно в София, на парламентарната асамблея на НАТО, се появи призивът страните-членки да разрешат на Украйна да използва западна помощ за атаки срещу Москва. 

Месец преди призива на Столтенберг, в края на април, МО обяви, че е изпълнило едно от решенията, одобрени и от предишни парламенти, за военна помощ. Което, според документите от МС и парлaмента включва предоставяне на Украйна на "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети".

От МО отбелязват, че българската страна не е поставяла "конкретни специфични условия, забраняващи използването от въоръжените сили на Украйна" на предоставената от нас помощ по цели в Русия. Уточнено е обаче, че помощта трябва да се използва при спазване на установените норми на международното хуманитарно право и Устава на ООН.

Ударите с българско оръжие така или иначе биха били невъзможни, тъй като предоставените от България машини не са "западни модерни системи с голям обсег, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на руска територия".

 "Тактико-техническите характеристики на предоставените от България стари, съветски системи въоръжение и техника, практически не позволяват поразяване на военни цели на руска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили", уточняват от министерството.

Те посочват, че Украйна има пълното право да използва и предоставеното ѝ от други държави оръжие, но само срещу легитимни руски военни цели. 

До момента Украйна не е искала нова военна помощ по сключеното през 2022 година споразумение с България. Но от Министерството посочват, че една от темите на срещана на върха на НАТО през юли в САЩ ще обсъжда поемането на дългосрочни ангажименти за подпомагане на Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България