„Мрак“ е сръбското предложение за номинация за „Оскар“ (СНИМКИ/ТРЕЙЛЪР)

Снимка: siff.bg / Яна Лозева

„Мрак“ е сръбското предложение за номинация за „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Историята е вдъхновена по действителни събития за войната в Косово, като в лентата много деликатно режисьорът Душан Илич не посочва враг. Реалните събития са отпреди години, когато бившият сръбски президент Борис Тадич се появи пред Съвета на ООН и прочете писмо, написано от 13-годишно момиче от Косово. На лист хартия то описва кратко, но ясно страха, в който живее със семейството си след началото на военния конфликт на Балканите през 1999 година. 

Именно тази история пресъздава в лентата си режисьорът Душан Милич. Той разказва за живота на едно семейство, състоящо се от майка (в ролята - Даница Чурчич), дядо (в ролята - Славко Щимац)  и внучката Милица (в ролята - Миона Илов), с липсващ баща и вуйчо, които са безследно изчезнали, след като отишли да работят на нивата. Семейството обаче живее с надеждата, че един ден те ще се върнат отново.

Тримата живеят в къща някъде в планините на Косово. При залез слънце те се барикадират в постройката, уплашени от ужасите, които се чуват в гората и потъват... в МРАК. 

Въпросът е дали страхът в обсадената къща е отглас от времето на войната или е плод на въображението на обитателите, както са убедени представителите на международните сили за сигурност от KFOR (международни военни части в Косово, ръководени от НАТО, чиято цел е опазването на мира в региона), които се грижат за тях.

Войниците превозват с бронирани машини децата от този район в училището в близкия православен манастир. Свещеникът там окуражава хората да останат в Косово, въпреки че всяка сутрин се споделят истории за добитъка, който са загубили през нощта. Това е единственото доказателство, че нещо страховито се случва наоколо. И всяка следваща нощ изглежда по-страшна от предишната...

Филмът е сниман в град Враня. „Нямаше как да влезем с цялата военна техника и да снимаме в Косово“, поясни на пресконференция режисьорът Душан Илич.

За малкото момиче, което играе героинята Милица в лентата, режисьорът споделя, че тя е много емоционална и има заложби на актриса.

„Тя беше чела сценария и знаеше, каква е темата на филма, но не съм й обяснявал подробно, какво трябва да прави. Избрах да я режисирам сцена по сцена. Разчитах много на нейния вътрешен емоционален израз, тъй като тя инстинктивно усещаше, какво трябваше да прави“, каза Душан Илич.

Въпреки тежкия развой на събитията все пак надежда във филма има. Макар и на самия финал.

„Опитал съм се да дам надежда накрая на филма с песента „Отче наш“. Идеята е, че главната героиня получава надежда. Това е надежда за нещо ново, свързано с друго място“, довери още режисьорът.

И да, това е от онези филми, при които след финалните надписи човек остава в кино салона насаме с мислите си от видяното.

За него Душан Илич прави своето признание. „Този филм не е сред любимите ми от всичко, което съм направил, но със сигурност е най-добре направеният ми филм“. 

И като говорим за добре направен филм, е редно да споменем, че оператор в лентата е българинът Кирил Проданов. Освен него в екипа има и български фотографи. 

„Мрак“ е копродукция между Сърбия, Дания, Италия, Гърция и България.

Продължителност: 104 минути

По кината: От 23 септември

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино