Мрачна прогноза на СЗО за Европа

Трябва да променим тактиката си - от реагиране на вълните на COVID-19, да предотвратим на първо място те да се случат, заяви Ханс Клуге.

Вещаят още 500 000 жертви на коронавируса

Германия отчете рекорден брой новозаразени

По-малко ваксинирани - повече хоспитализирани

Нарастващият брой на случаите на COVID-19 в Европа е “сериозен повод за загриженост” и регионът може да отчете още половин милион смъртни случая до февруари догодина. Тази мрачна прогноза направи днес СЗО, предаде Би Би Си.

“Отново сме в епицентъра на пандемията, където бяхме преди една година”, заяви на пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Със 78 милиона случая в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 страни и територии и включва няколко държави в Централна Азия, общият брой на жертвите от коронавирус към момента (1,4 милиона) надвишава този в Югоизточна Азия, в региона на Източното Средиземноморие, Западния Тихи океан и Африка, взети заедно, казаха още международната здравна организация.

Клуге посочи, че се наблюдава увеличение на заразените “във всички възрастови групи” и обвини за нарастващия брой случаи “недостатъчното покритие с ваксинация” и “облекчаване на обществените здравни и социални противопидемични мерки”. Той добави, че процентът на хоспитализация е по-висок в страни с по-ниски нива на ваксинация.

Броят на новите случаи на ден в Европа нараства в продължение на близо шест последователни седмици, а броят на смъртните случаи на ден расте малко повече от седем последователни седмици.

Най-висок ръст на заразявания и смъртни случаи регистрират Русия и Украйна. За рекорден брой новозаразени вчера съобщи и Германия - близо 34 000 за изминалото денонощие. Досегашната пикова стойност от 29 518 нови случая бе отчетена в страната преди повече от половин година - на 22 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа