Музеи привличат гости с виртуална реалност

Музеите у нас все по-често залагат на виртуална реалност и компютърни възстановки, за да привличат повече туристи. Трябва да изкараме историята и археологията от витрините, за да привлечем младите и децата, а музеите да увеличат приходите си. Това обясни организаторът на проекта „Салон на музеите“ Ивелина Кючукова на конференция в НДК. От Европа са предвидени 5,4 млн. евро за музеите, с които ще се финансират и нови технологии, заяви зам.- министърът на културата Амелия Гешева.

Благодарение на тези методи туристите могат да се удвояват всяка година, показва опитът на музея, посветен на зверствата на комунистите в Шкодер, Албания. Родните музеи също залагат на добавена реалност при представяне на експозициите си. Чрез виртуални очила можем да се пренесем на дъното на морето и да разгледаме 7 от най-интересните кораби, намерени при експедиция за картографиране на Черно море. Изложбата с кораби от преди над 2 хил. години е в Бургас.

През август край Мадара пък ще заработи нов информационен център. Там ще можете да докоснете виртуално Мадарския конник или да влезете зад стените на старата столица Плиска. За най-малките са предвидени компютърни игри във виртуална реалност, в които чрез решаване на исторически загадки децата научават повече за славното минало на страната ни.

Коментари

Задължително поле