На 14 декември 2018 да почерпят

Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Кийт Ричардс спрял алкохола Музикантът става на 75 г.

КПКОНПИ извършва две проверки на министър Горанов – за корупция и конфликт на интереси

Препънаха закриването на Правителствена Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 14 декември 2018

Джендърите атакуват

Антониу Гутериш съобщи, че страните в йеменския конфликт са се споразумели за примирие

Музеи събират спомени на хора от градовете Сталин

Картичка, на която Варна е с промененото име - Сталин.

Млади доброволци ще търсят и събират спомени за личните преживявания на хора, живели през годините в градовете, носили името Сталин. Шест града от Централна и Източна Европа се завръщат към недалечното минало с общ изследователски проект „Аз бях жител на град Сталин“, финансиран по програма „Европа за гражданите“ на ЕС, направление „Европейска памет за миналото“.

Варна и Регионален исторически музей, отдел „Най-нова история“, се включват като партньор в проекта, тъй като градът е носил името на Сталин от 1949 до 1956 г. Останалите европейски градове с името на тоталитарния вожд през различни периоди в историята си са Брашов /Румъния/, Дунауйварош /Унгария/, Айзенхютенщадт /Германия/, Катовице /Полша/ и Кучова /Албания/.

Град Варна е преименуван в Сталин с указ №967 на Президиума на Великото народно събрание от 19 декември 1949 г. за 70-годишнината на Йосиф Висарионович. Предложението е дадено на 15 декември от работници от различни предприятия в града. Още същия ден Градският народен съвет провежда извънредна сесия, на която са взети две решения. Първото е Варна да се преименува на град Сталин, а второто е Йосиф Висарионович да бъде обявен за първи почетен гражданин на града. В края на миналата година общинският съветник Григор Григоров поиска да бъдат отнети званията „Почетен гражданин“ на Варна на Георги Димитров и на Йосиф Сталин.

Интересното е, че с указа си през 1949 г. ВНС преименува на Сталин не само Варна, но и най-високия връх в България-връх Мусала.

Замисълът на общия исторически и социален проект е да бъде осветлен този период от историята на Европа и света, белязан силно от влиянието на сталинисткия тоталитарен режим и преследването на граждани на принципа на класовия враг. Ще се търси личният опит на хората от тези градове, носили името Сталин, въз основа на факти от всекидневието, „малки истории“, чрез които днешните младежи, които не са преживели драмите от онова време, да могат лесно да разберат последиците от този режим. Ще се събират спомени, разкази, документален, снимков и веществен материал, обясни Златка Антова от музея във Варна. Ще се създаде онлайн платформа, в която ще бъде обединена събраната информация. Всеки град ще създаде и локална страница в социалната мрежа. Така събраните материали и спомени ще достигнат до широката аудитория, ще провокират дискусии и ще свържат младите хора чрез споделянето на истории.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Поклон пред паметта на великия Йосиф Висарионович!!! Когато застава начело на държавата след смъртта на Ленин, никой не „eбaвa и за cливa“ държавата Русия. И само за 22 години – до 1945-та Сталин прави от Русия непреодолима сила!!! Дебелакът Чърчил, който се е държал снизходително даже и с Франклин Рузвелт, при появата на Сталин е ставал и му се е покланял!!!! (четете протоколите от Ялтенската среща и от срещата на тримата в Техеран!!!!) Да живее делото на Сталин!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.