Музей на КГБ отвори врати в Ню Йорк (ВИДЕО)

Прословутият "български чадър" е част от експозицията

Музей, посветен на дейността на Комитета за държавна сигурност на СССР (КГБ), отвори врати в Ню Йорк.

Посетителите могат да видят типичното работно място на офицер от бившата съветска тайна служба - бюрото му, лампа, документи, печати, както и да изпробват някой от интерактивните експонати - например, столът за разпити. В експозицията могат да се видят шпионски камери и звукозаписни устройства, микрофони, нестандартни оръжия, а също и т.нар. "български чадър".

Експозицията включва около 5000 артефакти и богат снимков материал от времето на Желязната завеса. В основата й е колекцията на литовския емигрант Юлиус Урбайтис, събирана в продължение на 20 години. Урбайтис и дъщеря му Агне са куратори на новия музей. Неговите собственици обаче предпочитат да останат анонимни, пише New York Times.

28-3

"Това е Българският чадър, чували ли сте за него?", показва Агне Урбайтис, посочвайки син чадър зад стъклена витрина. От върха му се подава тънка игла. "Това е оръжие. Натискате бутона, иглата излиза и изстрелва рицинова отрова. Тя все още е сред най-смъртоносните в света", казва Агне и припомня, че според общоприетата теория с подобно оръжие на 7 септември 1978 г. на лондонския мост Ватерлоо е убит дисидентът Георги Марков. "Слава Богу, че това тук не е истинско", допълва тя.

Много от експонатите са посветени на това как точно КГБ е вършило своята работа, особено наблюдението. Няколко стъклени витрини показват къде агентите биха скрили камери и микрофони: в пръстени, часовници, катарами за колан, копчета за ръкавели и дори в чинии.

Цената на билета е 25 долара.

Коментари

Задължително поле