На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Мустафа Карадайъ от Демир Баба текке: Ние много добре знаем цената на демокрацията, мира и свободата

„30 години от майските събития. Ние добре помним тези събития. Помним и 84-та и 85-та. Ние в Делиормана знаем силата на нашето единство“, каза Мустафа Карадайъ, съобщиха от партия ДПС. Председателят на ДПС и водач на листата за европейските избори, кандидатите за евродепутати, европейските депутати и народните представители, областни и общински председатели, общински съветници и кметове и хиляди членове и симпатизанти на ДПС се събраха в местността Демир Баба текке, край исперихското село Свещари за възпоменателен митинг – събор, в памет на жертвите на т.нар. “възродителен процес” и мирната съпротива срещу насилствената смяна на имената на турците и мюсюлманите през 1989-та година. Лидерът на европейските либерали Ханс Ван Баален беше специален гост на събитието.

„В дни като днешния, когато честваме Майските събития, трябва да си спомним важността на нашето обединение, на нашето единство. Защото ние много добре знаем цената на демокрацията на мира, на свободата. Ние сме я платили тази цена за да дойде демокрацията в страната“, каза Карадайъ.

„Европа е единство на многообразието. Това е лозунгът на Европа. Какво е единство на многообразието, като забраняваме различните и различията“, се обърна лидерът към многохилядното множество. Той беше категоричен, че допускането на националистите във властта е нарушение на най-важния европейски и ценностен принцип.

„Хубави, млади и умни” – така представи Карадайъ всички кандидати от листата на ДПС. Листата ни съчетава силата и енергията на младостта с опита – категоричен бе лидерът на ДПС. Той припомни, че и почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създал нелегалното движение през 1985 г. и по-късно ДПС в младежките си години.

„Когато председателят на ДПС е водач на листата, всички даваме знак, че тези избори са много важни, че ситуацията е много сериозна. Аз в Брюксел пак ще ходя, но като председател на ДПС, а не като евродепутат. В Европейския парламент ще бъдат нашите младежи” – заяви още Карадайъ.

Познавайки силата на енергията на младите, избрахме за мото на тази кампания „Ние залагаме на младите!“, но заедно с младите, имаме имаме и мъдростта на опитните, бе категоричен той.

В началото на речта си Карадайъ сравни предизборната кампания с настъпилия преди дни за мюсюлманите Месец Рамазан. “ И двете продължават по по един месец, но докато Рамазана винаги завършва с празник, Байрам, от нашата работа зависи дали в края на кампанията ще има празник” – обърна се Карадайъ към множеството.

Добре дошли на това велико място, с велики хора. Те са велики за нашата партия, за нашата страна и за нашата Европа. С тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев към президента на АЛДЕ Ханс ван Баален.

Благодарност и поклон към вас, които преди 30 години, тръгнахте от тези поляни с голи ръце и открити гърди, срещу танковете и автоматите на тоталитарната власт, и докарахте свободата и демокрацията, каза още той.

Ще се обърна към вас с една молба, драги Ханс. Когато видите г-н Орбан, моите уважения към него, за всичко, което е направил за демокрацията и народа на Унгария. Но понеже той винаги говори за християнска Европа, аз искам да Ви помоля да му предадете, от един скромен български депутат и християнски теолог, да чете усърдно християнското Евангелие. Защото в него е казано, че християнинът е човек, който обича другите, но най-много обича различните, подчерта Цонев.

За мен е чест да бъда с вас, каза президентът на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа) Ханс ван Баален. Преди близо 30 години бях във вашата държава и тогава усетих тези отворени рани на етническо прочистване. Отворените рани на неуважението към различната религия, етнос и култура, каза президентът на АЛДЕ. Но прекрасното нещо беше, че благодарение на вас и вдъхновението на г-н Ахмед Доган не се стигна до отмъщение, а до етнически мир. И ние от останалата част на Европа, може само да се учим от вас, каза още той.

Така че това, което искам да кажа на хората от ГЕРБ: „Гласувайте за ДПС!“, защото те са истинските демократи, бе категоричен Баален.

На възпоменателния митинг присъстваха и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, евродепутатът Неджи Али, членът на ЦОБ Камен Костадинов, народните представители Ихсан Хаккъ, Рамадан Аталай, д-р Хасан Адемов, Имрен Мехмедова, Танер Али, Велислава Кръстева и Бюрхан Абазов, кандидатите за членове на ЕП Атидже Алиева-Вели, Севим Мусак, Станислав Анастасов, Сюлейман Сюлейман, Антоанета Асенова, Синан Пехливанов, Сюзан Сейфетинова, Танер Кабилов, Сунай Якуб, Ертен Анисова и Цветан Енчев.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.