Ген. Мутафчийски: Ако новият щам стане доминантен у нас, заболеваемостта и смърттността ще скочат седем пъти

Ако новият вариант на коронавируса (т.нар. британски щам - бел.ред.) започне да доминира у нас, заболеваемостта и смъртността ще нараснат седем пъти. Това предупреди председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба в Министерски съвет.

Новият вариант на вируса още не е доказано тук, но той може да доведе до пренапрягане на здравната система, каза още шефът на НОЩ. 

„Във връзка с опасностите, които предстоят, колежка от "Кеймбридж" даде една много интересна графика. Ако имаше вариант, който дава 50% смъртност, то тя щеше да се увеличи не повече от един път. Ако имаме щам, който дава по-голяма заразност с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти. Това е така, защото това не изменя същността на вируса като носител на смърт, но се изчерпва ресурсът в лечебните заведения. С разширяване на дейността на болничните заведения, те удържаха капацитета си. Около 30% има заетост за болни с коронавирус, а около 20% са в готовност, защото още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме само подозрения, но много бързо този вариант измества класическия и това може да пренапрегне здравната система и да не могат всички нуждаещи се граждани да получат адекватни грижи“, обясни Мутафчийски. 

Мутафчийски разкри кога е бил пикът на заразени и починали от Covid-19 у нас: "По отношение заболеваемостта на 100 000 души население - на 1 октомври те са били 35. На 23 ноември достигаме пика с 667 на 100 000. След това постепенно започва спад на заболеваемостта. Вчера тя беше 108 на 100 000 на 14-дневна база. Тоест, изходното ниво - 35 души на 1 октомври, е три пъти по-ниско от настоящото".

С твърдост на мерките около 65% по скалата на Оксфорд очаквахме това да се случи между втората-третата седмица след затягането на мерките, но отчетливите резултати дойдоха след четири седмици, добави шефът на НОЩ.

На 1 октомври имахме 1,2 на 100 000 души починали, на 14-дневна база. Сега сме с 10.2 на 100 000. Върхът е бил на 8 декември с 27,2 на 100 000 души. Смъртността започна да спада 16 дни след върховия пик на заболеваемостта.

"В момента заболеваемостта в сравнение с 1 октомври е три пъти по-висока, а смъртността - 9 пъти по-висока. Репродуктовното число, измерено към вчерашна дата, е 0,79. Какво би се случило ако ако имаме новия вариант на коронавируса (т.нар. британски щам - бел.ред.), който доминира - всичко това ще се умножи по седем пъти. Но заради изчерпване на здравния ресурс загубите неминуемо ще бъдат по-тежки", прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски.

Внимателно трябва да се говори кога и какво трябва да се разхлабва, предупреди той.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/439853820693042

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве