На 24 май 2019 да почерпят

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 16 области утре

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Заместник-кметът Христина Шопова: Нека не се делим! Благоевград се гордее с художниците си

Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия

Саудитска Арабия свали зареден с експлозиви дрон

Великобритания и Холандия откриха евроизборите

И вселенският патриарх Вартоломей предупреди за фалшивите новини

Локомотив на пътнически влак се е запалил край Роман

Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Късметлия от Стара Загора спечели джакпота в „6 от 42“

Без камери в изборните помещения в деня на вота

Спасяват уникална църква с пари от ЕС

Мъжете с 25% по-високи заплати от жените Дамите взимат и по-малки пенсии

Мъжете взимат повече от жените в повечето сфери на икономиката.

Мъжете взимат с 25% по-високи заплати от жените. Средната заплата на мъжете през 2016 г. е 1054 лв., а на жените е 842 лв., пише в публикация на НСИ, която беше разпространена днес. Разликата в заплащането между половете обаче намалява като възнагражденията на жените нарастват по-бързо. За година заплатите на мъжете са се повишили със 7,3%, а на жените – с 8,8%. Преди 17 години разликата в заплащането е била много по-голяма. През 2000 г. мъжете са взимали близо 30% повече от жените.

Почти във всички икономически дейности заплатите на мъжете са по-високи от тези на жените. През 2016 г. най-голяма е разликата в сферите „Здравеопазване и социална работа“ и „Финансови и застрахователни дейности“, където възнаграждението на жените е съответно с 38,4% и 32,1% по-ниско от това на мъжете. В здравеопазването това се дължи на факта, че на най-ниско платените позиции като медицински сестри работят предимно жени. Но любопитното е, че във финансите и застраховането мъжете взимат средно 2142 лв., а жените само 1464 лв. В две сфери на икономиката – „Административни и спомагателни дейности“ и „Строителство“ средната заплата на жените е по-висока от тази на мъжете – съответно със 17,2% и 10,9%. В строителството работят по-малко жени и те са на високи постове като проектанти и архитекти, затова и получават повече от обикновените строители.

Мъжете взимат и по-големи пенсии. През 2017 г. пенсия от 910 лв. са взимали 45 567 мъже и 8189 жени. Пенсии до 200 лв. са получавали 42,2% от жените и 17,3% от мъжете. А между 201 лв. и 300 лв. са взимали 35,8% от жените пенсионери и само 26,7% от мъжете.

30% от населението живее в материални лишения (ограничава се при потреблението на 4 от 9 основни стоки и услуги), сочат още данните на НСИ. В лишения живеят 28,8% от мъжете и 31,1% от жените.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Според статистиката у нас жените живеят над 5 години повече от мъжете. И в същото време се пенсионират с 5 години по-ранна възраст!!!!! Това кога ще се коригира, като говорим за равенство????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.