На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Мъжът е мъж, а жената – жена Това не е грешка, която може да се поправи

В онази степен, в която мъжът е просто мъж, той е преди всичко скучен. Той е „принципен”, „мъжествен”, „порядъчен”, „логичен”, „хладнокръвен”, „полезен”. И става интересен само тогава, когато поне малко „надрасне” това свое – в крайна сметка хумористично – „мъжество”. При мъжа интересни са момчето и старецът и е направо застрашителен (в дълбочина), „възрастният” мъж – този, който е във „всеоръжието” на мъжката си „сила”… Нито едно велико произведение на изкуството не възпява четиридесетгодишния „мъж”. Обратно – разкрива го като „неудачник”, като падение на „момчето” в него или пък като лъжец, узурпатор и садист…

Мъжът търси „правила”, а жената познава “изключението”. Но животът е едно непрекъснато изключение от правилата, които са създадени по пътя на „изключването на изключенията”. Навсякъде, където съществува истински живот, цари не правилото, а изключението. Мъжът, това е борбата за „правилото”, докато жената е живият опит за „изключението”. Но „изключението” е самата дълбочина на християнството като живот. В този живот, създаден, дарен от Бога, всичко е „изключение”, тъй като всичко е единственост и неповторимост, извор, бликащ от дълбините. Сексът е правило, а любовта – изключение. Но истината за живота и на живота е в любовта, а не в секса. Човекът е призван не към осъществяване на правила, а към чудото на живота.

Семейството е чудо. Творчеството е чудо. Царството божие е чудо… Всичко това обаче означава, че няма никакво равенство, а има онтологично различие, правещо възможна любовта – единство, а не „равенство“. Равенството винаги предполага множественост на „равните“, която никога не се претворява в единство, тъй като цялата същност на равенството е в неговото ревниво опазване. В единството различието не се унищожава, а само се превръща в единство, в живот, в творчество… „Мъжкото“ и „женското“ начало са съприродни на света, но само човекът е този, който ги претворява в семейство. И ненавистта на нашата култура към семейството е продиктувана от това, че то изобличава злото на „равенството“.

(със съкращения, „Гласове“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Bitie glava 1:27 – I Bog sozdade coveka po svoiot obraz ; po Bozhiot obraz GO sozdade ; mazhki i zhenski pol GI sozdade. 1:28 -…….. Plodete se i se razmnozhavaite, ……. ! Evangelie ot Ioana glava 22:30 – Zoshtoto vo Vozkresenieto nito se zhenat, nito se omazhvat, no sa kato Angeli na nebeto.

  2. Врели , не кипели ! Двата пола имат своята специфика свързана с възпроизводството на човека . На мъжа е дадена повече физическа сила , не за да тормози жената , а да е по-полезен в тежките задачи

  3. Никога не съм бил религиозен,ама като че ли вече църквата е последната институция,която се противопоставя на навлизането на политкоретността и джендър идеологията в обществото.Така че заставам твърдо зад църквата.Не случайно против Истанбулската конвенция застанаха и трите основни вероизповедания в България-православната църква,католическата и мюсюлманската.Като българските мюсюлмани нямат нищо общо с ислямистите,завзели Западна Европа.

  4. Човекът е прав. Това с педерастите и лесбийките е гадно влияние от западна Европа, където жените искат да се изкарат мъже, а педерастите жени… Няма нищо по/ненормално от това едно дете да има две майки( едната от които се прави на мъж, но и липсва възпроизводителния орган) или двама бащи (единият от които се прави на жена а в същност има пишка). Така че тази социална роля(Джендър) е измишльотина да се търси равноправие на педерасти и лесбийки с нормалните мъже и жени в тази област и да се обърка съзнанието на подрастващите с цел по/лесно да се присъединяват към гореспоменатите групи ( педерасти и лесбийки)

  5. Истанбулската конвенция е нещо като буркан мед, в които е поставен и добре разбъркан десет грама сила отрова , един милиграм от който при консумация. води до смърт. И точно това ни се предлага да изконсумираме до дъно.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.