Мъжът, купил крадените картини на Майстора: Дадох 2900 лева

„Не се усъмних, че са крадени. Помислих, че са чистили тавани и мазета", казва Наско Дългия

Проговори мъжът, сключил с издирваните крадци сделка за платната на Владимир Димитров – Майстора. Атанас Йончев е с обвинение за вещно укривателство и е на свобода под гаранция от 5 000 лева.

„Точно 2900 лева... Те поискаха повече, но сделката стана за толкова пари”, обясни по БТВ Йончев. Тази сума дал на крадците за част от картините и вещите от дома на наследника на Майстора.

Атанас Йончев е известен е в средите на антикварите от близо 30 години години като Наско Дългия. Твърди, че сделката станала преди Нова година. А за да препродаде платната, потърсил другия антиквар, Божидар Нейков.

Хората, от които купил картините били двама - единият на 25-30 години, а другият – около 40. Друг път те не са му предлагали стока и дори не знаел телефоните им.

„8 картини по 500-600 лева ми се стори апетитно”, отбелязва Наско Дългия.

Когато получил предметите не се усъмнил дали са крадени.

„Не съм се усъмнил, говорих с колега и той каза, че не е чул, по принцип се разчува, като се издирва нещо”, казва Атанас и допълва, че ги купил и ги продал. „Помислих, че са чистили тавани и мазета...”, обяснява още той.

„Нали Ви казвам за първи... за втори път да ми е за 30 години”, твърди Атанас.

От МВР обаче твърдят, че са разследвали и преди Йончев заради бизнеса му.

„Тука няма никаква измама. Аз, ако знаех, че са на Майстора тези картини, щях да ги задържа и щях да изчакам… Чувствам вина, защото от нищо стана нещо. За никакви пари стана нещо”, отбелязва още мъжът.

Йончев казва, че в крайна сметка за картините получил 6500 лева. По думите му половината били при циганите, а другите ги изхарчил.

„Платих си телефон, кабелна - 400 лева. Един микробус за 500 лева си купих и другото... по празниците...”, обяснява още Наско Дългия.

Коментари

Задължително поле