Мъж от Смолян заведе дело против насилствена смяна на имената

Смолянчанин заведе дело против насилствена смяна на имената. М.К. е завел делото в Административен съд – Смолян, като според нея партийните и държавни власти в периода от 1912 г. - 1944 г., и от 1944 г.- 1989 г., като твърди, че е била погазена тогава действащата Конституция на страната, свързана ту с насилствена смяна на имената на помаците, ту с тяхното връщане.

В иска той сочи, че тези действия са създали разслоение, подозрение, дори омраза в членовете на едно семейство, на една фамилия и на цели родове, свързани помежду си. Според М.К. в следствие на насилствената подмяна на имената, е имало и доста изваждания на надгробни плочи от гробищни паркове, както и подмяната на надписите по тях.

Подобни действия е имало и на поставени паметни плочи на загинали в Първата световна война и през Балканската война. Според жалбоподателя, тези действия заедно със забраната за изповядване на религия, бит и култура, са правени и е постигнат почти успешен опит за пълното изопачаване на неговия произход, респективно на цялото помашко население на страната.

Образуваното административно дело е по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, с която обжалва заповед на Областния управител на област Смолян, с която му е отказано изплащане на еднократно обезщетение по този закон.

Делото е разпределено на съдия докладчик и предстои да бъде разгледано, уточниха от Административен съд- Смолян.

Коментари

Задължително поле