Мълчанието за цигарената фабрика

Въпросите за акцията в Карнобат на ГДБОП са много, а отговорите ги няма

Папиросите са се изнасяли в чужбина и най-вече в съседна Турция

На 18 юли 2018 г. излезе оскъдна информация, че в Карнобат е разбита огромна фабрика за нелегално производство на цигари, при акция на служители на ГДБОП от София. Фабриката се помещавала в бившата мандра на града. За пръв път полицията не съобщи нито кой е наемателят на помещенията, бълвали нелегалните цигари, нито къде са пласирани те. Нещо повече - минаха повече от 15 дни, а нито един официален източник от МВР, ГДБОП, Агенция „Митници“, ДАНС или прокуратурата не са коментирали темата. Въпреки че по принцип, при наличието на такива реализации, всяка една от тези служби и институции бърза да се похвали публично за подобни и дори за далеч по-маловажни случаи.

В Карнобат местните хора знаят за нелегалната цигарена фабрика, работила под носа на институциите, но се страхуват да говорят за това и да застанат зад думите си с истинските си имена.

Нелегалната фабрика се е помещавала в огромната по размери бивша мандра и е трудно човек да си представи, че за цигареното производство не са знаели служителите на полицията в Карнобат. Съвсем наблизо има и голяма фабрика за производство на друг вид акцизни стоки (алкохол), която няма как също да не е била проверявана от служители на Агенция „Митници“ поне веднъж през последните месеци и които да не са усетили миризма на тютюн от близката фабрика.

Въпросът е дали в мащабното, както твърдят, разследване, водено в момента, се разследва бездействието на полиция и митници, както и текат ли вътрешни проверки?

Вече вървят и вицове: Защо в Карнобат цигарите са сухи - ами имат си чадър. До този извод са стигнали хората, след като случаят незнайно защо се пази в дълбока тайна.

Интересно е имат ли взаимодействие компетентните органи на местно ниво с местното електроразпределително дружество (в случая EVN), което да ги уведомява за особености, свързани с внезапно увеличение на потреблението на ток в определени обекти? Защото подобно по мащаби производство е изключително енергоемко, което няма как да не се отрази в отчетеното потребление от местното електроразпределително дружество, освен ако производството не е работело на собствени електрогенератори (на гориво), които обаче са много шумни и няма как да не бъдат чути в околността и да не възбудят определени съмнения. Ако се е работело на собствени електрогенератори, това допълнително води до недоумение за определено бездействие при наличие на шум към задушливата миризма на обработен тютюн в ареал от няколко километра.

Освен това изключително интересно е кой е организирал това производство? Стана ясно, че мандрата е купена от кмета на града Георги Димитров, който я прехвърлил на сина си Иван Димитров. Синът отдал помещенията под наем. Но на кого? И какъв е бил производственият капацитет на нелегалната фабрика? Колко къса цигари са могли да произведат за едно денонощие с оглед на капацитета на машините, намерени на място?

Според хора, запознати с разследването, на място е открито огромно количество цигари от марката „Capital“. Това е марка, която по принцип няма реален притежател, и често се използва от нелегални производства. И още нещо. Преди две лета, в свинеферма, също бивша, в Ахелой бе открита нелегална фабрика за лед, снабдявала курорта Слънчев бряг с продукцията си. Но едно е да се произвежда лед, а съвсем друго - цигари. Според Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, всяка машина за производство на цигари, където и да се намира тя на територията на страната, трябва да бъде регистрирана и вписана към лиценза на съответния производител на тютюневи изделия. Законът не допуска да съществува подобна машина, която да не е регистрирана и маркирана по надлежния ред. Т. е. дали намерените машини са самоделни или са били притежание на регистриран производител. Да не говорим, че нелегалното производство се е снабдявало с необходимите консумативи за производството - хартия, филтри, заготовки, опаковки... Незнайно откъде.

„Помня я тази мандра от дете. Доста отдавна вече тя не работи като такава, превърнаха я в складове. В нея има складове на много фирми, има складове и за алкохол на местния Винпром - Карнобат, собственост на нашия съгражданин Миньо Стайков“, разказва карнобатлия.

Всички хора, живеещи наоколо, са усещали миризмата на тютюн. Виждали са и микробусите, които влизат и излизат със стоката. Да не говорим за съседните офиси - коментира шофьор, който често минава през района. Фабриката се намира до жп гарата и срещу голям склад за сол, а наоколо минава сума ти народ - с камиони, автомобили и пешком.

„Разбирам Карнобат да е голям град, но той е една шепа хора, смятам, че не е имало човек, който да не знае, освен децата, че в мандрата има не само офиси“, смята друг водач на товарен автомобил.

Първоначалните догадки от оскъдната информация, че тютюнът е бил за курортите, не се потвърждават. Всички хванати количества цигари това лято по морето са с молдовски бандероли, узна „Труд“ от отлично информирани източници. Това означава, че нелегалните цигари, спипани на три пъти, са купувани отвън и препродавани по-скъпо у нас.

Та от Карнобат, цигарите са се изнасяли в чужбина и най-вече в съседна Турция. Интересно е дали има данни, че въпросната фабрика не е произвеждала и други марки цигари, извън намерената на място „Capital“? Възможно е да са се произвеждали цигари от различни марки, включително и ментета (фалшификати) на утвърдени марки на легалния пазар с цел да се заблудят органите за реалния произход на контрабандата. В периодичните изследвания за нелегалния пазар на цигари в България, представян от БАТИ на премиера и компетентните органи, се вижда, че по-големият дял от нелегалния пазар се държи от марки с неизвестен собственик (каквато е и „Capital“), но също така се установяват и немалко количества от утвърдени марки на легални производители вносители. Миналата година Агенция „Митници“ например, залови на Дунав мост цял тир пълен със картонени заготовки (за опаковки) за производство на фалшиво Марлборо. Нищо чудно те да са били предназначени за подобно нелегално производство.

Възникват някои въпроси. Може ли този случай да повлияе в посока на съмнение, относно достоверността на данните за нивата на нелегалната търговия с цигари и най-вече за нейния произход, представяни от неправителствения сектор? В повечето изследвания, както на Центъра за изследване на демокрацията, както и на БАТИ, се твърди, че произходът на нелегалните цигари в повечето случаи е от легалните фабрики. Затова наричат феномена „illicit whites“ (или казано на български: незаконно произведени от законен производител цигари). Откритата огромна нелегална фабрика в Карнобат обаче, поставя до голяма степен подобна теза под съмнение. Още повече, че по информация от източници в Агенция „Митници“ през последната близо една година трите останали законни фабрики в страната (Благоевград, Стара Загора и Пловдив) са под постоянен мониторинг, т. е. работят под постоянно присъствие на митничари и на полицейски служители.

Друг въпрос е има ли потенциална възможност откритата в Карнобат нелегална фабрика да не е единствената на територията на страната? Според наши източници, има съмнения за три функциониращи нелегални фабрики за цигари в страната. Едната от тях бе открита в Карнобат. Вероятно, втората също се намира в Южна България, а третата в Северна България. Да не се окаже, че колкото са останалите легални фабрики в страната (3 на брой – Благоевград, Стара Загора и Пловдив), толкова са и нелегалните.

А има ли информация от партньорски служби в чужбина (ЕС и Турция) например, че на тяхната територия са задържани сериозни количества контрабандни цигари с неясен собственик, каквито са откритите в Карнобатската фабрика цигари „Capital“?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения