Навременната артроскопия спасява увредената става

Извършената навреме артроскопия спасява увредената става и може да предотврати тежки усложнения и последваща необходимост от ендопротезиране, твърди известният пловдивски ортопед и травматолог д-р Димитър Георгиев, който е специализирал артроскопска диагностика и лечение на колянна и раменна стави в Австрия.

Думите на експерта по ехографска диагностика на заболявания на опорно-двигателния апарат се потвърждават и от клиничните данни от последните международни изследвания, според които до 90% от лечебно-възстановителните артроскопски операции на коляното са успешни.  Артроскопията е съвременен миниинвазивен  метод за диагностика и лечение на травматични и хронични ставни заболявания. Най-честите травми са скъсване на менискус и  кръстна връзка в коляното, нараняване на хрущял, скъсване на мускули в раменната става. Възникват при активно спортуващи хора, но могат да бъдат причинени и от обичайна активност във всекидневието.

Артроскопията се налага и като водещ метод за успешно лечение и на хронични заболявания, както и на възрастово обусловени ставни заболявания. „В периода, когато заболяването все още не е напреднало до степен да се налага имплантиране на изкуствена става, ефектът е много добър. При 80-90% от пациентите болките изчезват и симптомите им се редуцират за няколко години напред”, обяснява д-р Димитър Георгиев. Според него oзначава, че артроскопията трябва да се предприе до 3-4 месеца след началото на оплакванията, ако дотогава няма подобрение вследствие на консервативното лечение с медикаменти и физиотерапия.

„Хората най-често чакат години, но тогава вече е много късно и процесът е необратим. Качеството на живот много се влошава и се стига до поставяне на изкуствена става“, твърди ортопедът.

В пловдивската клиника, в която д-р Димитър Георгиев практикува, през последните 10 години са извършени над 1500 артроскопски операции, основно на колянна и по-малко на раменна става. Процедурата се извършва по договор с НЗОК, като пациентът заплаща само индивидуалния хирургичен набор, който не се поема от осигурителя. Артроскопското лечение винаги се предхожда от ехографска диагностика с най-висока резолюция. Операцията може да се извърши с локално, спинално и общо обезболяване и е напълно безопасно за пациента, а рискът от нежелани ефекти е сведен до минимум. В същото време има незаменим диагностичен и лечебен ефект. Нерядко при артроскопска диагностика се коригира или опровергава диагноза от рентген, скенер и ядреномагнитен резонанс.

Следоперативното възстановяване е много бързо и още на следващия ден пациентът може да се движи. Болничният престой е 2-3 пъти по-кратък, отколкото при отворена операция, а пълно възстановяване се постига от 3 до 6 пъти по-бързо.Според д-р Димитър Георгиев артроскопската хирургия е ортопедичното лечение на бъдещето. „През последните няколко години тя измести напълно отворената хирургия на колянна става, все по-често се прилага и при травми и заболявания на раменната става. Практиката и най-новите клинични проучвания показват, че тази тенденция се развива вече и в лечението на тазобедрена и глезенна става, и ставите на гръбначния стълб“, твърди пловдивският ортопед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве