Шефът на КЕВР: Топлоенергията няма да поскъпне двойно

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Двойно се увеличили делата за убийство в Апелативния съд Търново Тромавата конкурсна система води до голяма натовареност на съдиите

Кметът на Павликени стана заместник-председател на НАЛАС

Навременната артроскопия спасява увредената става

Извършената навреме артроскопия спасява увредената става и може да предотврати тежки усложнения и последваща необходимост от ендопротезиране, твърди известният пловдивски ортопед и травматолог д-р Димитър Георгиев, който е специализирал артроскопска диагностика и лечение на колянна и раменна стави в Австрия.

Думите на експерта по ехографска диагностика на заболявания на опорно-двигателния апарат се потвърждават и от клиничните данни от последните международни изследвания, според които до 90% от лечебно-възстановителните артроскопски операции на коляното са успешни.  Артроскопията е съвременен миниинвазивен  метод за диагностика и лечение на травматични и хронични ставни заболявания. Най-честите травми са скъсване на менискус и  кръстна връзка в коляното, нараняване на хрущял, скъсване на мускули в раменната става. Възникват при активно спортуващи хора, но могат да бъдат причинени и от обичайна активност във всекидневието.

Артроскопията се налага и като водещ метод за успешно лечение и на хронични заболявания, както и на възрастово обусловени ставни заболявания. „В периода, когато заболяването все още не е напреднало до степен да се налага имплантиране на изкуствена става, ефектът е много добър. При 80-90% от пациентите болките изчезват и симптомите им се редуцират за няколко години напред”, обяснява д-р Димитър Георгиев. Според него oзначава, че артроскопията трябва да се предприе до 3-4 месеца след началото на оплакванията, ако дотогава няма подобрение вследствие на консервативното лечение с медикаменти и физиотерапия.

„Хората най-често чакат години, но тогава вече е много късно и процесът е необратим. Качеството на живот много се влошава и се стига до поставяне на изкуствена става“, твърди ортопедът.

В пловдивската клиника, в която д-р Димитър Георгиев практикува, през последните 10 години са извършени над 1500 артроскопски операции, основно на колянна и по-малко на раменна става. Процедурата се извършва по договор с НЗОК, като пациентът заплаща само индивидуалния хирургичен набор, който не се поема от осигурителя. Артроскопското лечение винаги се предхожда от ехографска диагностика с най-висока резолюция. Операцията може да се извърши с локално, спинално и общо обезболяване и е напълно безопасно за пациента, а рискът от нежелани ефекти е сведен до минимум. В същото време има незаменим диагностичен и лечебен ефект. Нерядко при артроскопска диагностика се коригира или опровергава диагноза от рентген, скенер и ядреномагнитен резонанс.

Следоперативното възстановяване е много бързо и още на следващия ден пациентът може да се движи. Болничният престой е 2-3 пъти по-кратък, отколкото при отворена операция, а пълно възстановяване се постига от 3 до 6 пъти по-бързо.Според д-р Димитър Георгиев артроскопската хирургия е ортопедичното лечение на бъдещето. „През последните няколко години тя измести напълно отворената хирургия на колянна става, все по-често се прилага и при травми и заболявания на раменната става. Практиката и най-новите клинични проучвания показват, че тази тенденция се развива вече и в лечението на тазобедрена и глезенна става, и ставите на гръбначния стълб“, твърди пловдивският ортопед.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.