Наградиха огнеборец за героизъм и кмет за гасенето на голям пожар

Младши експерт Николай Диков Николов получи наградата си от гл.комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Огнеборецът от Сливен Николай Диков Николов бе награден за гериозъм от директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. Отличието бе връчено за проявения професионализъм и бързи действия след получен сигнал за пожар в пътнически влак на 29 юни миналата година.

Инцидентът станал в 10,40 ч. на жп-линията Сливен-Бургас, след с. Тополчане. На място са били изпратени два екипа под ръководството на младши експерт Николов. При пристигането си те заварили бурно горящ електрически локомотив, след който е бил композиран дизелов локомотив с вместимости от 4 хил. литра горива и 360 кг двигатело масло. Николов се качил в горящия локомотив, при много висока температура и почти нулева видимост. Той освободил спирачките, придвижил се с локомотива и го спрял на отдалечено място. След продължително гасене електрическият локомотив и бил спасен до състояние, в което може да бъде възстановен - съобщиха от ОД на МВР в Сливен.

Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" връчи отличие и на кмета на сливенското с.Глушник Димитър Петков Петков за съществен принос. Наградата му е присъдена за бърза и своевременна намеса при гасенето на голям пожар в местността Черковното край Сливен, който обхвана стотици декари иглолистни гори, собственост на църквата и на общината. Гасенето продължи две денонощия и изпепели 3 дка иглолистна гора и 157 дка мъртва горска настилка. Кметът Петков е отличен за оперативното ръководство на доброволното формирование "Грамадите", което се е включило в гасенето на този и на други пожари. "Грамадите" е едно от четирите доброволни формирования в Сливенска област.

Наградите са от годишния национален конкурс "Пожарникар на 2017" и са били връчени на тържествена церемония в Централния военен клуб в София.

Коментари

Задължително поле