Наградиха 71 деца, победители в конкурса „Символ на доброто“ (СНИМКИ)

Снимки: Красимир Димчев и Цветелина Захариева

В Деня на светите братя Кирил и Методий Националният исторически музей отвори широко вратите си за талантливите българчета. В тържествената обстановка на централното фоае бяха наградени 71 малки художници, победители в Националния конкурс за детска рисунка „Символ на доброто“. Инициативата е част от националната кампания за изграждане на „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“, организирана от „Сдружение Азбукари“.

Организаторите превърнаха церемонията по награждаването във вълнуващ празник. Много преди обявеното начало – 11 часа, централното фоае на музея беше залято от детски смях. Анимационни герои от света на „Дисни“ раздаваха подаръци и забавляваха всички присъстващи. Гостите разгледаха импровизираната изложба от наградените 71 детски рисунки.

Пред водещата на събитието Цвета Кирилова, председател на“Сдружение Азбукари“ наградените деца разказваха какви сюжети са избрали за своите рисунки и какви са техните представи за доброто. Освен специалните грамоти, победителите в конкурса бяха отрупани с подаръци. Над 15 фирми бяха ангажирали организаторите от „Сдружение Азбукари“ за награди за победителите в конкурса. От Суверенен Орден на Свети Йоан, Рицари на Малта OSJ - Велик Приорат България беше връчена специална грамота „Рицар на Добротата“ заедно с парична награда.

За настроението на гостите се погрижиха децата от вокална група „До Ре Ми” и певецът Иван Анастасов.

В продължение на 5 месеца над 1400 българчета са рисували представата си за ценностите и човешките добродетели, казаха организаторите. Основна цел на конкурса е била да мотивира децата на България чрез творчеството си да пресъздадат образа на Доброто днес, да покажат положителните страни в характера на българския народ, добрите постъпки на отделни личности или общности, красотата на българската природа и особеностите на родните обичаи, традиции и култура.

„Символ на доброто“ се оказа неизчерпаема за детското въображение и представи тема за художествена изява. Всяка рисунка изразява искреното, дълбоко и хуманно послание на детето към света, в който живеем. Българчета от цялата страна и зад граница бяха мотивирани да творят. Радостно е, че децата са получили безусловна подкрепа от своите родители. Редица училища и школи по изобразително изкуство показаха необятния талант на българските деца, умения, които тепърва ще бъдат оценявани и доразвивани в периода на израстване на децата, преди да поемат професионалния път на художника“, разказаха организаторите.

В конкурса са се включили ученици от I до XII клас, в 3 възрастови групи: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. Извън регламента със свои рисунки са участвали и много 5-годишни деца, заради което е била определена и една допълнителна награда за най-млад талант. Децата са се състезавали в 3 категории: „Награди на журито“, „Награди на Азбукари“ и „Награди на публиката“. Определена е и една „Специална награда“ за рисунка - символ на Националната кампания „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“.

Компетентно жури от изявени художници - Огнян Кузманов, Долорес Дилова, Нина Русева и Васко Василев, журналистите и общественици Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и Мариана Димитрова от Нова телевизия е откроило общо 71 рисунки в различните категории.

Събитието се превърна в културно-образователна инициатива за победителите и всички гости. За да споделят празника на малките художници, бяха дошли и много родители с децата си, за които домакинът – Националният исторически музей, беше осигурил вход свободен. Те имаха възможност да се разходят из залите и да разгледат богатството от експонати на националната историческа съкровищница, както и временни екзпозиции като "Съкровищата на Земята" - съвместна изложба с НМ "Земята и хората" и "Мозайка от занаяти" - гостуваща изложба, представяща традиционни български занаяти от ЕМО "Етър".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България