Античният театър в Пловдив с един век по-стар, разкри древен надпис (СНИМКИ)

Античният театър в Пловдив е с един век по-стар и е построен през 90-те години на 1-ви век след Христа, а не както смятаха историците досега, че това е станало по времето на римския император Марк Улпий Траян през втори век.

Това стана ясно при археологическите проучвания в подземната галерия на Античния театър. Там е намерен надпис на древногръцки език от 90-те години след Христа, който е преведен от преподавателя в Софийски университет "Свети Климент Охридски" Николай Шаранков, съобщиха кметът на Пловдив Иван Тотев и археоложката Мая Мартинова, ръководител на разкопките.

Това е най-ранният надпис, даващ информация за Филипопол, градските институции, създаването на Общото събрание на провинция Тракия и водещата роля, която градът получава по времето на император Домециан.

Надписът е почетен и част от статуята на най-видния гражданин на Филипопол от 90-те години на 1-ви век Тит Флавий Котис, наследник на тракийските царе, заемащ най-важните длъжности в един римски град и първожрец на императорския култ.

По думите на Николай Шаранков надписът е важен документ за водещата роля на Филипопол - център на новосъздадения през 46 година след Христа Съюз на градовете в Тракия, получил званието метрополия. Античният театър е построен от първожреца на провинция Тракия, вероятно със собствени средства в съответствие с традициите на Античността. Дословно надписът гласи: "На човека, който е от своите предци първенец в Провинцията, трикратен първожрец на Провинция Тракия и градовете в нея, юридически представител на Метрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт построи с великолепни сгради родината си. Тит Флавий Котис, син на Рескупурис от Трибата Квирина", уточни Николай Шаранков.

Новоразчетеният надпис променя представата за Филипопол и времето на създаването на театъра, като го датира с около 30 г. по-рано. Тит Флавий Котис е управлявал Филипопол по времето на император Домициан (81-96 г. след Христа), а досега се знаеше, че Античният театър в Пловдив е построен в периада между 116 и 118 година по времето на император Марк Улпий Траян (98-117 г).

Надписът е уникален и ще бъде експониран на място под сцената, след като експертна комисия от Министерството на културата даде санкция за предложението на археолозите, заяви ръководителят на разкопките Мая Мартинова. "Пловдив никога не е бил превземан от Римската империя, а е бил приятел на Рим, приет от империята като особено значим и само 30-40 г. след идването й по тези земи е обявен за "майка на градовете", допълни кметът Иван Тотев. Той обеща, че до началото на новия сезон през 2017 г. ще се сменена настилката на сцената на Античния театър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България