На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Надплатили сме 1 млрд. лева за газ 500 млн. лв. нужни за газификация

В България синьото гориво заема едва 13-14 на сто от потреблението на енергия, докато в европейските държави делът достига 22 на сто.

Българите са надплатили 1 млрд. лв. за газ през последните 10 години заради липсата на конкуренция на пазара, което води до високи цени. Това заяви Светослав Иванов, изпълнителен директор на “Овергаз Мрежи” на международен форум.

Според него, за да стигне газ до всяка община в България, са нужни 500 млн. лв., което е доста под планираните инвестиции на “Булгартрансгаз” за транзита към трети държави. В същото време няма друга държава, която да пренася такива големи количества газ, а да е толкова слабо газифицирана, каза Иванов.

Той допълни, че близо пет хиляди работни места се губят у нас заради липсата на газификация. В България синьото гориво заема едва 13-14 на сто от потреблението на енергия, докато в европейските държави делът достига 22 на сто. В същото време при доставката на електроенергия се губят 60 процента от първично произведената енергия, докато тя стигне до жилищата и предприятията, а природният газ е сред най-ефективните горива при директно използване. По думите му държавата имитира освобождаване на пазара на газ, но на практика принуждава газовия сектор да субсидира чрез вноските за фонд “Сигурност” конкурентен отрасъл – електроенергийния.

В момента газовият оператор “Булгартрансгаз” на практика субсидира цената на тока заради законовото задължение да внася 5 процента от приходите си във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Той бе категоричен, че не е нормално държавата да задължи газовият оператор да субсидира конкурентен отрасъл.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.