Надпреварата за ваксина срещу Covid-19 се ускорява

Минимум 110 са проектите по цял свят

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания вече са в ход с надеждата, че в рамките на няколко месеца ще има ефикасна ваксина: никога досега изследванията в тази област не са били толкова мащабни и бързи, информира БТА.

На фона на глобалната здравна криза агенцията предлага поглед към най-новите данни и проблеми, свързани с разработването на ваксини срещу коронавируса SARS-Cov-2, предизвикал пандемията от Ковид-19 и причинил смъртта на близо 300 000 души.

Глобално задължение

"Бързото разработване на ваксина за предотвратяване на Ковид-19 е глобално задължение" - подобно на други специалисти, американецът Барни С. Греъм от Центъра за изследвания на ваксините счита тази битка във войната, водена от планетата срещу Ковид-19, за решаваща.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също споделя убеждението, че безопасна и ефективна ваксина би била "единственият инструмент, позволяващ на света да се върне към усещането за нормалност".

Над 100 текущи проекта

Признак за глобалния интерес към ваксините както от здравна, така и от икономическа гледна точка, е постоянно увеличаващият се брой на проектите в тази насока.

Световната здравна организация (СЗО) изброи 76 проекта в края на април, включително пет в клинични изпитвания. Към момента проектите вече са 110.

Лондонският колеж по хигиена и тропическа медицина изброява не по-малко от 157 проекта за ваксина срещу Ковид-19, сред които 11 във фаза на клинични изпитвания.

Различни подходи

СЗО класифицира стотиците текущи проекти в осем различни категории, които съответстват на доказани или експериментални видове ваксини - от класически до такива, базирани върху ДНК или РНК.

Множеството пътища за получаване на ваксина срещу Ковид-19 повишават шансовете за краен успех.

"Фактът, че има много различни видове ваксини, дава надежда, че нещо ще работи и ще

осигури защита на хората", коментира френският вирусолог Мари-Пол Киени.

"Пътят към ефикасната ваксина обаче е стръмен и само малък брой могат да бъдат успешни", отбелязва британската изследователка Сара Кади от Уелкъм Тръст и университета на Кембридж.

Възможно ли е никога да не успеем да разработим ефективна ваксина? "В научните изследвания нищо не е изключено", отговаря научният директор на института "Пастьор" Кристоф д'Анфер. "Известен ви е примерът с ХИВ - 30 години след откриването му все още няма ваксина срещу СПИН", допълва експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука