Над един милион руснаци са глобени за нарушаване на мерките

Коронавирус в Русия

От началото на пандемията над един милион руснаци са глобени за нарушаване на противоепидемичните ограничения, съобщиха от руското МВР за РИА Новости.

„Към 16 ноември 2020 г. служители на органите на Министерството на вътрешните работи за неспазване на установените режими на повишена готовност, карантина и самоизолация са съставили над 1,1 милиона протокола за административни нарушения“, се казва в изявлението.

Повечето от нарушенията са по Кодекса за административни нарушения „Неспазване на правилата за поведение при извънредна ситуация или заплаха от нейното възникване“ – по него има издадени 976,9 хиляди протокола. Още 21,5 хиляди глоби са издадени за "Нарушаване на законодателството в областта на осигуряването на санитарно-епидемиологичното благосъстояние на населението" и 109,2 хиляди - по реда на Административния кодекс на Москва.

Руските региони започнаха да въвеждат режим на повишена готовност поради пандемията от коронавируса през март. От 25 март президентът Владимир Путин обяви неработни дни в страната: масовите събития бяха забранени в цялата страна, много фирми са спрели работа, търговски центрове и магазини, театри, кина и библиотеки, кафенета и ресторанти, спортни и развлекателни организации бяха затворени.

Този режим продължи до края на майските празници, след което ограниченията постепенно бяха премахнати. Но режимът на висока степен на готовност остава и на фона на втората вълна на коронавирус много региони затягат противопидемичните мерки.

И така, в Москва ограниченията бяха удължени до 15 януари: на хора над 65 години и на страдащи от хронични заболявания се препоръчва да спазват режима на самоизолация у дома; предприятията и организациите трябва да изпратят 30 процента от служителите на дистанционна работа; кафенета, барове и ресторанти не работят през нощта.

Коментари

Задължително поле