Над 1 млрд. лв. за строителство на магистрали в бюджета за 2024 г.

300 милиона са за изграждане на новия аутобан между Русе и Велико Търново

За скоростния път от Видин до Ботевград има 400 млн. лв., трябва да е готов до края на 2025 г.

Започват и проекта за магистрала “Рила” с 3,2 млн. лв.

Над 1 млрд. лв. са заложени в проектобюджета за 2024 г. за изграждане на нови магистрални отсечки. Най-голямата сума - малко над 300 млн. лв., са предвидени за започване на строителството на най-новия аутобан между Русе и Велико Търново, като изграждането ще започне от отсечката по най-опасното за шофьорите трасе между Русе и Бяла.

Близо 234 млн. лв. ще бъдат отпуснати от хазната през следващата година за магистрала “Хемус”. От проекта обаче не става ясно дали предвидената сума е за сключване на нови договори или за индексация по контракт­ите, по които вече се работи. Припомняме, че договорите са сключени по стари цени, които са в пъти по-ниски от актуалните заради високата инфлация през последните две години.

Проблем за довършването на “Хемус” е и твърдението, че ин хаус договорите, по които се изгражда аутобанът, са незаконни и трябва да бъдат променени, като от месеци регионалният министър Андрей Цеков обещава проб­лемът да бъде решен с незначителни законови промени. В същото време от строителното министерство признаха, провокирани от материал на “Труд news”, че новото строителство на “Хемус” е законно. Защо тогава през през последните две години не се възложи изграждане на отсечките, което доведе до значително оскъпяване, от позицията на регионалното министерство така и не стана ясно.

Същото е положението и със скоростния път между Видин и Ботевград, който също се изгражда по ин хаус договор. За отсечката в бюджета има заделени близо 400 млн. лв. По план до края на годината трябваше да бъде пусната отсечката от Ботевград до Мездра, а догодина проектът да бъде изцяло завършен.

Средства са предвидени и за довършването на магистрала “Европа”, тъй като последната отсечка от Сливница до София трябва да е готова до края на 2024 г. В бюджета за целта са заложени почти 284 млн. лв.

Други 269,5 млн. лв. са предвидени за изграждането на магистрала “Струма”, а допълнителни 135 хил. лв. За проектиране на ново ново трасе по направление София - Кулата, извън Кресненското дефиле, в участъка от Симитли до Макариополско.
3,2 млн. лв. са заложени в бюджета за актуализация на идейния проект, извършване на геоложки проучвания, подробен устройствен план и други проектантски дейности за изграждането на магистрала “Рила”, която преди десетилетия бе лансирана и като част от вече позабравения проект за “Супер Боровец”. Аутобанът трябва да свърже магистралите “Хемус”, “Струма” и “Тракия”.

Още година и половина са гарантирани задръстванията по недовършената магистрала “Хемус” заради основните ремонти на тунелите “Правешки ханове” и “Топли дол”. За обновяването им хазната отпуска почти 60 млн. лв. през 2024 г.

В бюджета са предвидени и 1,3 млн. лв., с които да се проектира бъдещо разширение на магистрала “Тракия” в участъка между София и Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции