Над 100 каруци и коли задържаха горски в Североизтока

Намаляват бракониерствата

33 848 проверки са извършили през миналата година служителите на 18-те стопанства в системата на Североизточното държавно предприятие. Основно са проверявани дърводобивни обекти, коли и камиони, минаващи през горските територии, ловци и физически лица, извършващи различни дейности в горите. За констатираните нарушения са съставени 686 акта по Закона за горите. Конфискувани са 404 кубика незаконно добити дърва за огрев. Задържани са 21 автомобила, 83 каруци и 21 триони.

Най-много нарушения се отчитат в началото на годината - до месец март, както и в края – от октомври до декември. За това и в тези месеци проверките са двойно повече. 14 259 са били само за месеците октомври, ноември и декември.

През последните години намаляват нарушенията в горите, като това се дължи на засиления контрол, денонощните дежурства, съвместната работа с правоохранителните органи и не на последно място на множеството сигнали, които гражданите подават на телефон 112, когато станат свидетели на бракониерски набези в горите, отчитат от СИДП.

През последната седмица на януари на територията на предприятието са извършени 1718 проверки, като за различни нарушения са съставени 47 акта и 2 констативни протокола. Половината от актовете са издадени от горските в ДГС-Генерал Тошев. 14 акта за незаконно добити дърва има в ДГС-Варна, 4 в ДЛС-Тервел, по два в ДЛС-Шерба, ДГС-Търговище, ДЛС-Паламара, ДЛС-Черни Лом, ДЛС-Балчик и един в ДГС-Провадия. През изминалата седмица горските стражари са задържали 40 кубика дърва за огрев, автомобил, каруца и моторен трион.

Коментари

Задължително поле