Над 1000 учители не достигат за страната

Очаква се до първия учебен ден да бъдат заети по-голямата част от вакантните места.

Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Най-голям е недостигът на начални учители

Над 1000 учители се търсят в момента в цялата страна. Близо 600 са свободните работни места за педагози в столицата, 300 в Пловдив, 110 във Варна и 120 в Бургас, това обяви пред “Труд” Ваня Кастрева началник на Регионалното управление на образованието. “В последните години се търсят най-много начални учители във връзка с реализиране на политиката за целодневна организация на учебния ден в начален етап и детски учители”, съобщи още тя. По предмети най-голям е дефицитът на преподаватели по чужди езици, български език и литература, математика и информационни технологии. Според синдикални лидери основната причина за липсата на кадри в системата е практиката директорите да ги назначават на срочни договори само за една учебна година, след което да ги съкращават.

“За съжаление не са изолирани случаите, в които учители се назначават на срочни трудови договори. Това е процес с който се води борба, включително има специално разпореждане на министъра. Надявам се че ще бъде преодолян в скоро време”, разясни Кастрева.

През 2020 г. правителството ще отпусне още 360 милиона лева за учителски заплати. До 2021 година възнаграждението трябва да стане двойно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование