Над 18 000 заявления за гласуване са подали българи в Турция, повече от 2600 – в САЩ

Снимка: Български новини в чужбина

Българи в 84 държави за подали заявления за гласуване в секция извън страната, показва справка в сайта на ЦИК.

Крайният срок е в полунощ. Пет часа преди изтичането декларации в Турция са подали 18013 български граждани. 2632 са декларирали желание за секции в САЩ българи. С 200 повече са в Испания. 4695 са заявленията от Великобритания.

Двама наши сънародници са изявили желание да подадат гласа си в Афганистан.

За да бъде разкрита секция на определено място в чужда държава, изискването е там да са подадени минимум 60 заявления. Законът ограничава броя на секциите в страни извън ЕС до 35 след последните промени в Изборния кодекс.

Къде и колко секции ще бъдат разкрити ще стане ясно на 4 март.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Хора, които не са живяли в България последователно 3-5 години не трябва да гласуват. Колкото и внимателно да следят ситуацията в страната чрез медии, роднини и т.н. те не могат да изградят собствена представа за положението в България. Спомням си как през 90-те един наш сънародник, живеещ в САЩ, упрекваше Желю Желев, че с действията с попречил на избухването на Гражданска война – ако живееше тук щеше ли да гвори така?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.