Над 2 кг златни накити в двойно дъно на чанта заловиха на Лесово

2 028 грама контрабандни златни изделия задържаха митническите и гранични служители на ГКПП Лесово.

Недекларираните златни накити са открити от митническите служители в двойно дъно на чанта при митническа проверка на микробус с пътници, съобщиха от Агенция „Митници“.

Микробусът с украинска регистрация е пристигнал на Митнически пункт Лесово на 25.04.2018 г. в късния следобед, на трасе за входящи леки автомобили от Турция към България. Шофьорът и всички 9 пътници в микробуса, украински граждани, са заявили, че не внасят нищо за деклариране.

При извършената митническа проверка на превозното средство и багажа на пътниците, митническите служители откриват в двойно дъно на една от пътните чанти осем пакета, увити в тъмно тиксо.

1524826601Съдържанието на пакетите се оказва бижутерски златни изделия с фабрични маркировки, с измерено общо тегло 2028 грама. Установено е, че чантата с недекларираните златни накити е собственост на един от пътниците в микробуса- украински гражданин с инициали Р.П.

Контрабандните златни изделия са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.

Общо 2 642 грама златни накити с пазарна цена над 200 000 лева са задържани на Митнически пункт Лесово само пред последните десет дни. Разкрити са 5 опита за контрабанден внос на изделия от благородни метали при извършени съвместни проверки от екипи на митнически мобилни групи и митническите служители на пункта.

При един от случаите са открити 336 грама бижута от злато в сутиена на украинска гражданка, пътуваща също с микробус с туристи, селектиран за проверка от митническа мобилна група. Още 118 грама недекларирано злато е открито в дамската чанта на българска гражданка, пътуваща от Турция с лек автомобил, която твърдяла, че е закупила златните накити за сватбен подарък.

90 грама златни изделия и два масивни синтетични камъка-имитации на рубини, са иззети от български гражданин, влизащ в страната от Турция с лек автомобил. 70 грама злато е укрил в дрехите си и румънски гражданин, пътуващ с туристически автобус. Срещу нарушителите са съставени актове за установените валутни нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България