Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Сблъсъци между тежковъоръжени полицаи и каталунски граждани по време на мащабен антиправителствен протест в Барселона станаха в късните часове на вчерашния ден, предадоха световните агенции. По време на демонстрацията бяха ранени над 20 души.

Повод за недоволството на хората бе решението на испанския Върховен съд да издаде международни заповеди за арест на Карлес Пучдемон и още петима активисти за независимост на Каталуния.

Протестиращите поискаха и по-рано задържаните местни политици да бъдат освободени.

Финландия все още не е дала отговор на искането на испанските власти за екстрадиция на бившия премиер на областта на Каталуния. Сепаратисткият лидер, който живее в изгнание в Белгия, е пристигнал във Финландия в четвъртък.

Каталунският парламент отложи планирания за днес вот за избор на нов премиер, след като беше арестуван поредният кандидат за поста Жорди Турул.

Вчера Върховният съд в Испания постанови - 25 каталунски просепаратистки лидери да бъдат съдени за бунт, неподчинение и злоупотреби. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат 30-годишни присъди.

Съдебното решение се счита за най-тежкият удар до този момент срещу каталунското движение за независимост, а по улиците на редица каталунски градове снощи имаше масови протести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа