Бързи апаши заблудиха охрана и изнесоха каса с 5 000 лв.

Борисов участва в среща с премиерите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия в Брюксел (СНИМКИ)

Пиян шофьор на линейка катастрофира в Пловдив

Красимир Каракачанов: Скандалите с апартаментите ми „намирисват“ на предизборна кампания

Имаме ли нова емигрантска литература?

КПКОНПИ се самосезира за скандала с апартаментите

Линейка от Червения кръст в Ирландия пристигна в Берковица

Граничари задържаха шофьор на автобус, укрил 290 000 евро на „Калотина“ (СНИМКИ)

Полицията задържа две крайпътни проститутки на 39 и 41 години

Варна има значителни ресурси от живителна течност Слънчевото греене е около 60% от годишната продължителност

Министър Вълчев: Малката криза в НИМХ ни позволи да се фокусираме върху работата му

Пращат в затвора 22-годишен, шофирал повторно без книжка

Международен турнир събира танцьори от 11 държави във Вършец

Три коли се удариха на магистрала „Струма“, един човек е в болница

Спипаха петима мъже за грабеж в Ямбол

Над 30 становища за киселото мляко На 16 юни ще стане ясно дали идеята да се превърне в йогурт ще бъде приета

Над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация (БИС) в рамките на общественото обсъждане за промяна на (БДС) на киселото мляко. На 16 юни ще стане ясно дали идеята киселото ни мляко да се превърне в йогурт ще бъде приета. Мненията са поляризирани, но засега превес имат поддръжниците на идеята.

От Национална асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ призовават да не се променя стандарта и предупреждават, че предложението „би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт“. „Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микро-организми в симбиотичната закваска“, пишат от асоциацията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Да го преименуваме за да станем повече европейци. Така повеляват евроатлантическите ценности ма фифилота например.

  1. Путин пред македонския президент: „Днес и в Русия е тържествен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас направо от македонската земя“.

 2. Всичко трябва да съсипят.Нищо не трябва българско да остане.Да бъдем затрити и обезличени.Това им е целта на тези „фирми“.

  1. „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!” – Иван Сергеевич Аксаков, 1885 г., в-к „Русь”.

   1. Моят учител по история обичаше да казва, че за война с Турция и освобождение на българите през 1877/8 година са били всички руснаци, от Аксаков до Кропоткин. В смисъл, че от крайно десни до крайно леви са искали да ни освободят… ПРОПАГАНДА!!! Не са искали да ни освободят, а да ни претопят в Задунайска губерния. Но има хора, които все още вярват в тази мантра. Както и в това, че 300 000 руснаци са загинали заради нас в тази война. Поредна лъжа! Поклон пред загиналите, но са били в пъти по-малко. Лъжата, колкото и да се повтаря истина не може да стане, въпреки мнението на Гьобелс. Идва Видов ден за всичко и за всеки!!!

    1. тя и деменцията напредва… няма нищо общо с гьобелс или громико…
     ако не бяха руснаците да почнат войната, вероятно щеше да се каваш хасан.

     1. Внукът на Симеон Саксгобургготски се казва Симеон-Хасан и живее в Рабат, столицата на Мароко.

 3. САЩ изкупува гръцки йогурт за училищата си
  Автор: Цветелина Ангелова
  Гръцки йогурт е най-новият продукт, който Министерството на земеделието на САЩ обяви, че търси да закупи за училищата, които са включени във федералната програма за субсидиране на обядите на учениците, съобщава „Дъ Хил“.Новото блюдо в ученическото меню, което е богато на протеини, има за цел да обогати храната на учениците със здравословни продукти. Тъй като киселото мляко е с малка трайност, пилотно то ще бъде включено в менюто на училищата само в щатите Аризона, Айдахо, Ню Йорк и Тенеси. Тези щати били избрани от чиновниците, тъй като „представляват различни региони на страната с различна отдалеченост до производителите на йогурт, което ще помогне за проучването на различни модели за съхраняване на продукта по време на разпределението му“, заяви говорителката на аграрното ведомство. Сенаторът-демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър, който от една година апелира министерството на земеделието да включи гръцкия йогурт във федералната програма, аплодира решението. Той добави, че стъпката ще е от полза както за производителите на кисело мляко в Ню Йорк, така и за учениците.

 4. Starbucks тества пазара в САЩ с шейкове с гръцки йогурт. Гръцкият йогурт, чиито продажби миналата година достигнаха 1,22 млрд. долара, представлява 29% от американската йогурт индустрия, сочи доклад на IBISWorld от септември 2013 г.
  Увеличаването на популярността му е основната причина за нарастването на продажбите в индустрията. Те се увеличават средно с 3% годишно в периода 2008-2013 г. Преди близо година Starbucks обяви, че е сключила договор с френската компания Danone за продажбата на гръцки йогурт в своите кафенета. От тогава започна да добавя гръцки обезмаслен йогурт в своите парфета с ягоди.

 5. ФАГЕ удържа най-голямата победа срещу турската компания Chobani. Ако едно кисело мляко не се произвежда в Гърция и по гръцка рецепта, значи не е гръцко.
  Гръцките хранителни продукти са прочути в целия свят с високото си качество и за това много пройзводители искат да използват найменованието „Гръцко“ за да пробиват най-лесно на пазара. Както се знае, за гърците храната е моторът на живота и компромисът с нейното качество е немислим.

  френската фирма Danone и швейцарската Nestle успешно навлизат в категорията кисело мляко „от гръцки тип”.

  „Лятото на 2014 без никакво съмнение ще е решаващо за семейство Филипу” пише френският вестник Фигаро в репортаж за гръцкото кисело мляко. В кореспонденция от Атина вестникът говори за голямата контраатака на гръцкото кисело мляко тази година на европейски пазар, в резултат на която то успя да измести от рафтовете на британските супер маркети огромната турска фирма Chobani.

  На върха на атаката според вестника е най-голямата гръцка марка ФАГЕ.

  Именно ФАГЕ удържа най-голямата победа срещу турската компания. Това е съдебна победа- британският съд в края на юли забрани на Chobani да пише на опаковките си „гръцко кисело мляко”.

 6. „Кирилица за чужденеца не значи нищо, в повечето случаи я смятат за руска азбука. За да стане ясно на света, че тази азбука е създадена от българи в България (за глаголицата може да има спор, но кирилицата е чисто българско дело) и на нея са написани първом българските книги още през IX век и че векове по-късно от нас са я взели руснаците и другите славянски народи, от тях пък други народи – нашите държавници трябва да изискват във всички европейски документи (оттам – в медиите) нашата азбука да се нарича българска азбука – както гръцката се нарича гръцка. Ние имаме право да се гордеем повече от гърците: на гръцки пишат само гърците – 10 милиона души, а с български букви пишат повече от 40 народа по света… Не го ли направим, нищо чудно утре да ни кажат, че пишем с руски букви — като монголците, киргизите, бурятите и прочие…“ – Стефан Цанев, БЪ Л Г А Р С К И Х Р О Н И К И, том 1, стр. 98, 2006 г.

  1. Франсоа Шаму: Никой друг човешки език освен гръцки не предлага за проучване толкова богата литература, и то в продължение на толкова дълъг период, близо 3500 г
   Научен ръководител: проф. д-р А. Нейкова – Автор: Франсоа Шаму: Гръцката цивилизация през архаичната и класическата епоха
   Никой друг човешки език не предлага за проучване толкова богата литература, и то в продължение на толкова дълъг период, близо 3500 години. Съвременният свят дължи безкрайно много на гръцкия народ. Категориите на мисълта, с които все още си служим, са определени за пръв път от него. Ние му дължим нашите най-важни интелектуални оръдия, а също и основните начала на нашия морал. Римската империя се е подхранвала от гръцката цивилизация, приела е нейното наследство и го е предала на средновековна Европа, която посредством латинската традиция е съчетала много от него с основните черти на тържествуващото християнство. По-късно, през XV век, обществата на модерна Европа получиха отново непосредствен достъп до гръцките източници. Откривайки наново методите на мислене и възкресявайки за нов живот формите на изкуството, създадени и развити от древна Гърция, те отбелязаха изключително бързо и бляскаво развитие. Разбира се, съвременната наука и техника оставиха далеч зад себе си постиженията на учените и инженерите от Античността. Но в линията на прогреса между тях и нас няма прекъсване и ние винаги сме се чувствували наследници на гърците в много сфери на нашата култура.

  2. Софийски университет „Св. Климент Охридски“ : Значение на изучаването на старогръцки език – 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
   Гръцкият език има 3000 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика:

   1) старогръцки език
   2) средногръцки език (византийски език)
   3) новогръцки език.
   На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента.

   Основни характеристики на гръцкия език:

   1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
   2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
   3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
   4. изключително гъвкав.
   5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.

   1. Гърция се появява като държава през 1829 г., когато обявява независимостта си от Османската империя. Дотогава такава държава няма. Сегашна Гърция има толкова общо с „древните гърци“, колкото и БЮРМ с Александър Македонски, т.е. – нищо.

    1. Езикът и азбуката са душата и сърцето на всяка цивилизация а днешните гърци говорят и пишат на гръцки език и използват същата азбука! Oстаналите коментари доказват дълбоката комплексарщина на малоценост от която страда тежко нашият народ и за това нищо не ни върви добре като народ!

     Софийски университет „Св. Климент Охридски“ :
     Основни характеристики на гръцкия език:

     1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
     2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
     3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
     4. изключително гъвкав.
     5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.

 7. Мислихме, че сме дали кирилицата на света, пък то се оказа че тя е дошла направо от македонската земя, според Путин (За този му огромен принос към българщината, г-н Путин беше поканен от г-н Радев за патрон на националния ни празник догодина.). Мислихме, че сме дали киселото мляко на света, пък то били гърците. Е, сега какво да правим? Добре, че е византийското робство и турското робство, че и ний да има с какво да се гордеем.

  1. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава
   Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач….откъст от книгата на поета Кирил Христов – „Бурни години. 1913-1916“

   На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
   Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
   С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.

   1. По времето на Кирил и Методий и много след това „славянски език“ не е имало. Терминът „славянски староцърковен“ или „Old Church Slavonic“ е използван за пръв път от Александър Востоков през 1820 г. и Йозеф Добровски във Виена през 1822 г. с цел да се заличи терминът „стробългарски език“.През 988 г. Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. – чрез писмено слово на евангелия, псалтири, и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани с българската азбука.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.