Над 30 000 души са евакуирани от високорискови зони в Мозамбик заради циклон

Над 30 000 души са евакуирани от високорискови зони в Мозамбик, ударени от мощния тропически циклон Кенет, съобщава Си Ен Ен. На други 70 000 души, намиращи се на пътя на бурята, също е наредено да напуснат домовете си. Поне пет души са загинали в бурята.

Кенет навлезе на територията на страната между окръзите Макомия и Мочимбоа да Прая в северната провинция Кабо Делгадо в четвъртък вечерта. Буреносните ветрове на стихията достигат над 140 километра в час - сила, която е характерна за ураган от четвърта категория.

Кенет удари Мозамбик само месец след най-смъртоносния и опустошителен тропически циклон в историята му – Идай, който взе над 700 жертви, остави без подслон десетки хиляди хора и буквално помете град Бейра.

Очаква през следващите три дни новата стихия да донесе проливни дъждове, като на места са издадени предупреждения за опасност от наводнения и активизиране на свлачища.

Според синоптиците количеството дъжд, което се очаква да падне над Мозамбик само за денонощие ще надвиши четири пъти средномесечните норми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят