Над 300 хотелиери и ресторантьори от Търново и Габрово излизат на национален протест пред парламента

Над 300 хотелиери и ресторантьори от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Габрово и Севлиево ще участват в националния протест пред парламента. Негодуващите ще се стекат пред Народното събрание на 29 януари от 12 часа. Това съобщи председателят на регионалната структура на БХРА в старата столица Петър Стефанов.

Той е категоричен, че фактът, че протестът ще бъде на един ден с гласуването на недоверие към правителството, е съвпадение.

„Ние нямаме никакви политически искания. Нашите претенции са единствено икономически. Те бяха изтъкнати на националната среща на регионалните представители на асоциацията във Велико Търново, която се проведе на 20 януари”, подчерта Стефанов.

Работещите в бранша настояват за диференцирана ставка за храните и в заведенията за общественото хранене да падне на 5 %, каквато е в целия Европейски съюз. Да се отмени или усъвършенства Наредба на НАП 18, защото според нея всеки един проверяващ при най-малката нередност може да затвори обекта. А инсталирането на специален модул в софтуера позволява достъп до лични данни, рецептури и т.н.

От 25 януари ресторантьори и хотелиери ще стачкуват символично, като на обектите им ще има надпис „Протест”, а собственици и персонал ще работят с жълти жилетки.

„След разговори се разбра, че в протеста ще се включат предимно дребни собственици на бакалии и малки магазинчета, които са много притиснати. Защото катастрофата се очертава пред дребния бизнес”, добави Петър Стефанов.

Коментари

Задължително поле