Над 50 души се отзоваха на кампанията за мерене на кръвна захар в Горна Оряховица

Около 50 души преминаха в сряда през импровизиран кабинет в МБАЛ "Свети Иван Рилски"в Горна Оряховица, за да измерят безплатно кръвната си захар. На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета и по този повод Отделението по клинична лаборатория и Второ вътрешно отделение на лечебното заведение организираха акция за безплатно измерване на кръвната захар, която продължи два часа и половина.

Д-р Нина Петкова, началник на клиничната лаборатория, подпомагана от лаборанти, извърши измерванията на желаещите пациенти на най-различна възраст. В акцията участва д-р Мария Христова, специалист по вътрешни болести и ендокринолог във Второ вътрешно отделение.

Д-р Мария Христова припомни, че диабетът е от най-разпространените заболявания в света и е социално значима болест. Според едно от последните проучвания, българите, които страдат от диабет, са близо 460 000, от които около 3000 деца. Още около четвърт милион българи са с намален глюкозен толеранс, тоест с преддиабетно състояние или бъдещ диабет, ако не предприемат незабавни мерки.

Лекарката заяви още, че в България се предлагат съвременни медикаменти и инсулин за диабетно болните, и че при спазване на определен режими и диета, те могат да бъдат дълголетници, като даде пример с местен горнооряховчанин, който е доживял до 95 години.

Медиците са категорични, че от особенна важност за навременно регистриране на заболяването, са профилактичните прегледи. Затова се проведе и днешната акция в болницата в Горна Оряховица. Д-р Христова допълни, че все още в България липсва национален регистър на диабетно болните, заради което и цифрите на страдащите са приблизителни.

От прегледалите се 50 души, едва на трима бе измерена висока кръвна, над референтните стойности, като стана ясно, че тези пациенти страдат от години от диабет.

Коментари

Задължително поле