Над 50% от децата имат онлайн контакти с непознати

80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си онлайн, за да получат достъп до забранено съдържание. 54 на сто от тях водят кореспонденция с непознат посредством размяна на лични съобщения. Половината родители не знаят, че има или не ползват софтуер за мониторинг на онлайн активността на децата си. В същото време половината от децата още преди 11-годишната си възраст имат профил във Facebook въпреки ограниченията, съобщи БНР.

В съвременния свят децата са дигитални. Не защото използват технологиите, а защото не познават света отпреди технологиите. За разлика от „аналоговите“ родители, продукт на ерата на черно-белия телевизор.

На родителите се пада нелеката задача да повишат дигиталната си грамотност, така че да говорят на един език с дигиталните си деца, които посягат към технологиите още преди да проговорят.

Децата започват живота си в дигиталното пространство без да са наясно колко неподготвени са за това. Но по-страшното е, че и родителите не са готови да отговорят адекватно, освен чрез забрани и ограничения.

Коментари

Задължително поле