Над 500 фермери изливаха мляко и палиха вълна (СНИМКИ)

Снимка: Веселина Ангелова

Гневни овцевъди и козевъди излязоха на национален протест край Търново заради неуредици в бранша

Близо 500 овцевъди и козевъди в петък демонстративно изляха десетки литра мляко и запалиха вълна в знак на протест на главния път София-Варна край Велико Търново. Животновъди от цялата страна се събраха на оживеното трасе като развяваха трибагреници и издигнаха плакати с надписи: „Стига сте ни мачкали”, „Господин премиер, почистете МЗХГ”, „Български храни от български суровини”. Негодуващите бурно скандираха „Оставка!” под звуците на патриотични песни на духов оркестър.

Протестиращите фермери настояват за държавна помощ от най-малко 20 лв. на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Протестът бе организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) срещу политиката на Министерството на земеделието, храните и горите. Животновъдите искат оставка на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и директорите на дирекции в министерството д-р Златка Възелова и Георги Праматаров довели до тежка криза в сектора. Ликовете им бяха изобразени върху огромни плакати във вид на петолевки и петдесетолевки.

На мястото на бунта бе осигурено засилено полицейско присъствие от 7 патрулки и 60 полицаи, а главният път бе затворен само за 10 минути, докато протестиращите обръщаха гюмовете с мляко и изгаряха вълната.

"Време е да покажем, че не сме доволни. През следващата седмица в сряда ще протестираме и пред Министерски съвет в София", обяви съпредседателя на НОКА Симеон Караколев.

Той обяви, че овцевъдите и козевъдите готвят колективен иск за 15 млн. лв.

Протестиращите приеха декларация до премиера Бойко Борисов. „Десет години не спираме да намаляваме стадата си и да разпродаваме фермите си. Основната причина е не нашето нежелание да работим и да се развиваме, а липсата на адекватна държавна политика от МЗХГ”, се казва в декларацията.

Симеон Караколев обясни, че НОКА категорично отхвърля предложените ставки от МЗХГ по de minimis 2018 в размер на 5 лева на животно във връзка със срива на изкупните цени на овчето мляко и въведените ограничения в засегнатите от карантина общини в областите Ямбол и Бургас.

"Това е една бала люцерна на овца. Асоциацията настоява за ставки по de minimis 20 лв. за овца-майка и коза-майка за територията на цялата страна и 40 лв. на глава добитък за тези, които попадат в общините с въведена карантина. Ставката е била 40 лв. за цялата страна по de minimis през 2008 г", коментира Симеон Караколев.

Друго искане на НОКА е изплащане на компенсации под формата на извънсъдебно споразумение на всички фермери, засегнати за Кампании 2017 и 2018 от действието на опорочената разпоредба на член 23 в № Наредба 3. Животновъдите се гневят от спад на цената на овчето мляко с 40 стотинки и това е 28 лева загуба от всяко животно.

„Управителният съвет категорично отхвърля всякакви опити за повторно въвеждане на обвързване на продажбата на овче и козе мляко със схемите за обвързана подкрепа. Ще протестираме до пълно удовлетворямане на исканията ни. Връщане назад няма“, предупредиха от организацията.

От ръководството на НОКА показаха документ, от който става ясно, че зам.министър Цветан Димитров е одобрил отпускането на 51 300 лева на Бойко Синаков, който е съветник на земеделския министър за участие в изложение.

На протеста бе и животновъдът Венелин Георгиев от село Кости, община Царево, чието стадо от 650 животни е било избито заради чума по животните. Георгиев твърди, че става въпрос за спекулация и че животните му не са били болни и се закани да съди държавата.

„Искат да затрият отрасъла, имам кредити, направил съм разходи за строеж на ферма, похарчих около 5000 лева за сено, което сега ми стои“, оплака се Георгиев.

По думите му компенсациите, които дава държавата за унищожените животни са символични.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България