Над 500 000 българи пред воден режим

Молебен за вода с частица от мощите на Св. Иван Рилски бе отслужен в Перник. Снимка: Юлиан Тодоров

Криза има в Перник, Ловеч, Севлиево и Габровско

Правят нови съоръжения, сменят тръби

В Перник предстои воден цикъл за 105 млн. лв.

Седмият по големина язовир в страната - “Тича” е на 55,53% от обема си

Над 500 000 българи са на воден режим или им предстои да се сблъскат всеки момент с проблема, установи проверка на “Труд”. Кризата в Перник е предизвестена от няколко предпоставки - суша, чиновническо безхаберие и икономическите интереси на големи фирми, коментираха експерти. След Перник воден режим е обявен в Плевен, Ловеч, Севлиево, а пред криза са Дупница,, Шумен, Търговище и др.

Седмият по големина язовир в страната - “Тича” се оказва, че е на 55,53 процента от обема си и над 200 000 души от Шумен и Търговище са застрашени от воден режим. Още в средата на миналия месец стана ясно, че над 315 000 българи у нас живеят в условията на воден режим. Данните бяха изнесени от ресорни министри в пленарната зала на народното събрание. Така в реална ситуация на безводие или заплашени от режим са над 500 000 души у нас.

От ВиК-Шумен вчера бяха са категорични, че знаят за течовете, но ще пристъпят към отстраняването им в първите дни на 2020-та, а тогава ще се наложи градът да остане поне 24 часа без вода.

Към момента по данни на МОСВ в язовир “Тича” има 173,143 млн. куб. м. вода. Санитарният минимум е между 88 млн. куб. м. и 112 млн. куб. м., под който водата в язовира става негодна за питейно-битови нужди.

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев е отправил искане за намаляване на водата, която се изпуска от язовира към река Камчия за поддържане на екоравновесието. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са взели решение и от 1 януари 2020 година намаляват с 50% количествата и ги свеждат ги до 0,8 млн. куб. месечно. Мярката е превантивна. По данни на МОСВ, съгласно месечния график за ползване на води от комплексните и значими язовири, за “Тича” е заложено през декември да се вземат 4,760 млн. кубика вода и те са общо за Шумен, Велики Преслав, Търговище и минимално допустим отток в Камчия.

Община Плевен вече е изправена пред траен воден режим. От средата на месец септември Плевен и 10 села са с намалено водоподаване от полунощ до 5.00 часа сутринта, а водата в Ловеч вече се спира от 23.00 ч. до 6.00 ч. Водата и в двата областни града идва от един водоизточник, а заради липсата на валежи от юли дебитите са много ниски. Въпреки че за да има вода през деня, тя спира през нощта, това все пак създава проблеми на хората. Според кмета на Плевен Георг Спартански, за да бъде решен трайно проблемът, трябват държавни инвестиции. Едно от решенията е да се направи водохващане от водите на река Черни Осъм.

Още в средата на миналия месец стана ясно, че над 315 000 българи у нас живеят в условията на воден режим. Данните бяха изнесени от ресорни министри в пленарната зала на народното събрание.

Проверка на “Труд” установи, че съвсем близо до пресъхналия язовир “Студена”, който захранва с вода Перник, построеният специално за “Стомана” АД - язовир “Пчелина”, няма никакъв проблем с нивото на водата. Това на практика означава, че два водоема на близко разстояние са експлоатирани по различен начин. Вече е ясно, че заради кризата с водата спешно ще бъде изграден нов водопровод, в който няма да бъде включено нито едно предприятие от индустриалната зона в Перник. През 2020 година се очаква и старта на водния цикъл на Перник на стойност 105 млн. лева. Въпросът е кой ще строи новата тръба и водния пръстен. Подобни въпроси има и в другите области с проблем - безводие.

 

“Труд” разкри кметското безхаберие преди 2 месеца

Ботевград може да е вторият Перник

Общината е застрашена от сериозна водна криза

Екип на “Труд”

Нивото на язовир “Бебреш” е критично спаднало до 18 метра под преливника. До шест седмици се очаква водата в язовира да спадне до 23 метра под преливника. Това реално е мъртвата точка на обема и няма да може да се черпи вода за питейни нужди. Това на практика ще обрече Ботевград на безводие , като Перник, тъй като язовир “Бебреш”, макар и предназначен за поливни нужди, е основният източник на вода за повече от 33-хилядната община.

Кризата с водата в Ботевград се проявява циклично, но близо 16 години са загубени от сегашния и предишния кмет на общината - Георги Гавалюгов и Георги Георгиев. През лятото на 2016 г. в най-горещите месеци община Ботевград изведнъж се оказа на воден режим. През 2017 г. същият проблем бе пак на дневен ред, а сега отново предстои да ескалира. Основният ползвател на вода е водното дружество”ВиК”. Освен него, вода от язовира със съответните разрешителни ползват още МВЕЦ “Бебреш”-с. Врачеш, Оранжерията в Трудовец, фирмата производител на сокове “Бовис”-Трудовец, една кравеферма, една дървообработваща фирма. Според собственика на язовир “Бебреш”-“Напоителни системи”, годишното количество вода, което всички други ползват, е незначително на фона на водата, която взема от язовира “ВиК”. При кризата през 2017 г. от “Напоителни системи” официално обявиха, че тогава общинското “ВиК” използва множество на брой незаконни байпаси - поне 17 на брой” и незаконно източва вода от язовира.

Абсолютно несъстоятелни са твърденията на кмета Иван Гавалюгов, че проблемът с водата е предизвикан от МВЕЦ “Бебреш”. Това е просто опит да отклони недоволството от собственото му безхаберие към друг. За информация на кмета МВЕЦ “Бебреш” не работи от 25.09.2018 година.

В рамките на цялата 2019 г. е пускан само два пъти за по 5 дни за профилактика - веднъж през май и веднъж през юни, с всички разрешения за това. И двата пъти водата в язовира е била над 8 метра.

Миналата седмица МРРБ официално обяви районите в страната, които са застрашени от водна криза заради драстичен спад в нивата на язовирите. Ботевград е сред тях. Правителството веднага реагира и отпусна 500 000 лева за подмяна на централния водопроводен пръстен в града, за да бъде предотвратена евентуална нова водна криза.

Липсата на дъждове през есента и на сняг през зимата са основната причина за безводието не само в Ботевград.

Много голям проблем обаче са и загубите от течове заради амортизираната водопреносна мрежа. По думите на специалисти, в Ботевград те достигат до драстичните 70 процента. Призна го и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Точно общинската администрация под негово ръководство забави фатално влизането на Ботевград във “ВиК Асоциацията” на Софийска област.

След като местното ВиК все пак се присъединява към Асоциацията, се констатират множество занемарени водохващания и резервоари. “В Ботевградска община заварихме много аварии, отстраняваме ги ежедневно. Ако бяха влезли по-рано при нас, щеше да бъде разработен регионалния план на Софийска област. Наложи се да действаме догонващо - държавата си свърши работата, но местната власт - не”, заяви управителят на ВиК София инж. Николай Нитов.

Въпреки изричното условие водата от язовир “Бебреш” да минава през пречиствателна станция “Чеканица”, за да могат хората да я употребяват за битови нужди, тя не работи. “Басейнова дирекция Дунавски район” има пълното основание заради това да отнеме разрешителното за водоползване на “ВиК”. Но не го прави, защото хиляди хора ще трябва да останат без вода.

 

Веселка Нинова, управител “Напоителни системи” ЕАД-клон София:

„Бебреш” ще се напълни до март

ВиК Ботевград имат право да взимат вода от водопровод фи426, което не правят заради амортизацията му и не полагат усилия да го възстановят.

Въпреки, че ВиК в Ботевград не получава вода от язовира посредством водопровода, нивото на водата в “Бебреш” продължава да намалява. Проверките установяват, че той е източван. Те черпят от 17 байпасни връзки, от тръбопровода на Напоителни системи към водопровода на ВиК. До воден режим, подобен на този в Перник, няма да се стигне. Водата в язовир “Бебреш” е достатъчна за задоволяване на нуждите на Ботевград и околните селища до месец март, когато се очаква, че водоемът ще се напълни.

 

Премиерът Бойко Борисов:

Днес започва работата по новата водопроводна мрежа

] Емил Караниколов и Николай Нанков търсят решение за осигуряването на допълнителен дебит към яз. "Студена".
Емил Караниколов и Николай Нанков търсят решение за осигуряването на допълнителен дебит към яз. "Студена".

Ще бъде изградено изцяло ново алтернативно трасе по Клон 2 в Перник с държавни средства. През него ще бъдат положени нови тръби. Още от утре започва работата по изчистването на трасето, което ще бъде дълго близо километър и ще струва над 2 млн. лв. Това съобщи във фейсбук премиерът Бойко Борисов вчера. Той уточни, че предстои да бъде изградена и пречиствателна станция.

В Перник министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че кметът е подал искане за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града. Става въпрос за пълна подмяна на водопровода на около 15 улици и канализацията на две улици. „Финансирането на стойност около 20 млн. лв. ще бъде осигурено от държавата“, потвърди министърът.

Междувременно по време на среща с кмет на Перник Станислав Владимиров председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще разговаря с главния прокурор Иван Гешев заради водната криза на 6 януари.

 

Заради източване

Проблеми има и с язовир „Дяково”

Заради източване на водата заради мини “Бобов дол” проблеми има и с нивото на язовир “Дяково”, който захранва с питейна вода Дупница. В началото на декември той е запълнен на 36,98% от капацитета си. От екологичното министерство обявиха, че ресурсът на язовира следва да се използва единствено за питейно-битово водоснабдяване. Предписанието за “Балканфарма” АД, ТЕЦ “Бобов дол”, „“Хидрострой Рилци” е да ползват алтернативни водоизточници, съгласно издадени разрешителни от басейнова дирекция “Западнобеломорски район”.

Проблем има и с нивото на водата в язовир “Ястребино” - 31,16%. Язовирът осигурява водоснабдяването на населените места в област Търговище.

 

Решение

В Севлиево имат вода от 23 до 5 часа

Веселина Ангелова,

ТРУД, Велико Търново

Заради засушаването и силно намаления дебит на водоизточниците, ВиК “Бяла” още преди месец обяви режим на водоподаването в община Севлиево.

За селата от общината по стоманения водопровод - Батошево, Шумата, Душево и Горна Росица, вода се подава през ден от 17.00 часа до 8.00 часа на следващия ден.

За селата, които се водоснабдяват по етернитовия водопровод, сред които са Стоките, Кръвеник, Богатово, Търхово, Ловнидол, Крушево, Идилево, Добромирка и Буря, водата се пуска през ден от 17.00 часа до 8.00 на следващия ден.

За селата Сенник, Хирево, Кормянско, Ряховците и Петко Славейков вода се подава през ден от 17.00 ч. до 8.00 часа на следващата сутрин.

Чешмите в Севлиево текат всеки ден, но вечер след 23.00 часа до 5 ч. сутринта. Налягането във водопроводната мрежа е намалено и високите етажи на сградите имат нарушено водоснабдяване.

За селата от община Габрово вода се подава през ден от 17.00 до 8.00 ч. на другия ден.

Потребителите на питейна вода от язовир “Йовковци” във Великотърновска област нямат ограничения. Въпреки, че има спад на нивото на водоема, запасите от вода са над 20 млн. кубика и поне за предстоящите 6 месеца не се налага да бъде въвеждан режим на водоподаването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България