Над 5000 младежи се явяват на матура по български език и литература през август

5178 младежи са подали заявление за първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември. На 17 юли 2017 г. изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ), предаде МОН.

На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор да се явят са пожелали 4826 младежи. В това число влизат хора, които не са успели да положат успешно изпитите си през май, но и през минали години.

И на тази сесия биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него кандидатстват 1957 зрелостници. География и икономика са избрали 1891 младежи, а изпит по философия - 478 младежи. 304 са заявленията за изпита по английски език. Следват история и цивилизация – 107, математика - 53, руски език и физика и астрономия са с по 11 желаещи, а немски език – със 7.

Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по химия и опазване на околната среда – 4-ма, и по испански език – 3-ма.

За трети зрелостен изпит по желание за септемврийската сесия са кандидатствали само 11 младежи, като 4-ма от тях искат да се явят на изпит по английски език, 2-ма по математика, 2-ма по география и икономика и по 1 на физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и италиански език.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 28 август 2017 г., а вторият задължителен зрелостен изпит - на 29 август. Изпитите по желание ще са в периода от 30 август до 5 септември по график, който ще бъде обявен допълнително.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование