Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Над 70 % от операциите в отделението по урология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черзекозов“ АД във Велико Търново се извършват ендоскопски. 97 на сто е оперативната активност на зменото за миналата.

„Съвременните постулати на урологията, при наличие на апаратура и обучени специалисти, предполагат точно безкръвно оперативно лечение при заболявания на простатата, бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища. Всеки от уролозите, работещи в областната болница, има опита да работи ендоскопски”, обясни началникът на отделението д-р Георги Баръмов.

Той информира, че преминалите болни за 2016 г. са били 497, а за 2017 г.-533. Отделението разполага с 12 болнични легла, 4 болнични стаи, операционна зала с урологична операционна маса за ендоскопска диагностична и оперативна ендоурология, 2 превързочни - септична и асептична, манипулационна, кухненски офис, кабинет на началника на отделението, лекарски кабинет, сестринска стая, баня и тоалетни.

bolnizaД-р Георги Баръмов има призната специалност по профила на отделението – урология и магистърска степен по стопанско управление. Той ръководи болничната структура от 2001 г. и притежава квалификации по "Ендоурология", "Спешна урология", "Детска урология", "Екстракорпорална литотрипсия" и др.

Д-р Баръмов особено много държи на непрекъснатото повишаване на квалификацията на екипа. Затова няма международен форум в областта на урологията в Европа, на който да не присъства поне един от 4-мата уролози в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД - Велико Търново.

Утвърдена практика в структурата е провеждането на тримесечни, а много често и ежемесечни обсъждания на новости от практиката, на по-сериозни клинични случаи и пр. В отделението има програма за квалификация и продължително обучение на персонала, на която всеки от медиците държи, отделя лично време и лични средства за подготовка.

Лекарите, които работят в отделението са четирима, всички са с призната специалност по урология, което надвишава изискванията за II ниво на компетентност. В отделението работят 8 медицински сестри на щат и 4 санитари.

В болничното звено са създадени условия за улесняване на достъпа за хора с увреждания.

Отделението работи по 13 Клинични пътеки и 2 клинични процедури според НРД 2017 г.

Ендоскопът на водеща японска фирма, с който уролозите работят е закупен преди 2 години и позволява постоянно да бъде докомплектуван, което на свой ред ще разшири обема на дейностите. Най-много оперативни интервенции уролозите извършват в областта на горни пикочни пътища /31 %/ и то предимно при болни с уролитиаза - бъбречно-каменна болест.

Втори по честота /27%/ са едноскопските процедури при патология в долни пикочни пътища. Сред тях са и заболяванията на простата , камъни в долни пикочни пътища, стеснения на уретрата и др. Все повече расте делът на пациентите с кървене от долни пикочни пътища поради все по-честото приложение на лекарства за разреждане на кръвта, отчитат специалистите уролози. Трети по честота са операциите за лечение на мъжката полова система /13%/.

Съветът на уролозите към пациентите е да се диагностицират навреме чрез провеждане на редовни профилактични прегледи. По този начин и най-малкото патологично отклонение ще бъде хванато и лекувано навреме.

„Например при рака на простата, ако се диагностицира навреме, преживяемостта на пациентите е много голяма”, категоричен е началникът д-р Георги Баръмов.

Колегите му д-р Петър Петров, д-р Михаил Пиперков и д-р Цветозар Цачев диагностицират и лекуват в стационара болни с остри и хронични нарушения на дренажа на урината, остри хеморагии от пикочните пътища, остри възпалителни заболявания и състояния от урологичен произход, травми, бъбречно-каменна болест, възпалителни заболявания, туморни образувания и други.

Към този момент в отделението лекуват 14-годишно момче, но най-възрастният пациент бил 100-годишен дядо с патология на пикочния мехур, който след направена му операция живял още 5-6 години. Д-р Баръмов дава този пример, като илюстрация на това, че възрастта на пациентите не е от значение, важно е да те да получат квалифицирана медицинска помощ следвайки тенденциите и новостите в съвременната медицина и урологията в частност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България