Почина една от жените, намушкана от 24-годишен мъж в столичния квартал „Христо Ботев“

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър спряган за шеф на кабинета му

Конфискация на имущество ще има и при прекратено наказателно дело

Джей Ло с огромна розова рокля на премиерата на филма „Втори шанс“

Парламентът създаде Временна комисия за проучване на информацията за подкупна схема с български паспорти

„Пътна полиция“ проверява шофьорите първо за алкохол и наркотици по празниците

Гърция отпуска парични помощи за Коледа, много българи сред одобрените

Доц. Димитър Димитров: От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините

Легендата на футбола Лоренцо Санс дойде на гости на кмета на Симитли Апостол Апостолов

Руската шпионка Мария Бутина се призна за виновна за заговор срещу САЩ

Доналд Тръмп: Заради Парижкото споразумение Франция гори

Защо животът е като кварталите в София?

Запориране на сметките на ТЕЦ Враца, Плевен и Бургас поиска “Булгаргаз“

Турски прокурори разпоредиха задържането на 219 войници заради Фетхуллах Гюлен

Инж. Ясен Ишев: Няма особено опасни тунели у нас

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Снимки: Даниел Йорданов

Над 70 % от операциите в отделението по урология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черзекозов“ АД във Велико Търново се извършват ендоскопски. 97 на сто е оперативната активност на зменото за миналата.

„Съвременните постулати на урологията, при наличие на апаратура и обучени специалисти, предполагат точно безкръвно оперативно лечение при заболявания на простатата, бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища. Всеки от уролозите, работещи в областната болница, има опита да работи ендоскопски”, обясни началникът на отделението д-р Георги Баръмов.

Той информира, че преминалите болни за 2016 г. са били 497, а за 2017 г.-533. Отделението разполага с 12 болнични легла, 4 болнични стаи, операционна зала с урологична операционна маса за ендоскопска диагностична и оперативна ендоурология, 2 превързочни – септична и асептична, манипулационна, кухненски офис, кабинет на началника на отделението, лекарски кабинет, сестринска стая, баня и тоалетни.

bolnizaД-р Георги Баръмов има призната специалност по профила на отделението – урология и магистърска степен по стопанско управление. Той ръководи болничната структура от 2001 г. и притежава квалификации по „Ендоурология“, „Спешна урология“, „Детска урология“, „Екстракорпорална литотрипсия“ и др.

Д-р Баръмов особено много държи на непрекъснатото повишаване на квалификацията на екипа. Затова няма международен форум в областта на урологията в Европа, на който да не присъства поне един от 4-мата уролози в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – Велико Търново.

Утвърдена практика в структурата е провеждането на тримесечни, а много често и ежемесечни обсъждания на новости от практиката, на по-сериозни клинични случаи и пр. В отделението има програма за квалификация и продължително обучение на персонала, на която всеки от медиците държи, отделя лично време и лични средства за подготовка.

Лекарите, които работят в отделението са четирима, всички са с призната специалност по урология, което надвишава изискванията за II ниво на компетентност. В отделението работят 8 медицински сестри на щат и 4 санитари.

В болничното звено са създадени условия за улесняване на достъпа за хора с увреждания.

Отделението работи по 13 Клинични пътеки и 2 клинични процедури според НРД 2017 г.

Ендоскопът на водеща японска фирма, с който уролозите работят е закупен преди 2 години и позволява постоянно да бъде докомплектуван, което на свой ред ще разшири обема на дейностите. Най-много оперативни интервенции уролозите извършват в областта на горни пикочни пътища /31 %/ и то предимно при болни с уролитиаза – бъбречно-каменна болест.

Втори по честота /27%/ са едноскопските процедури при патология в долни пикочни пътища. Сред тях са и заболяванията на простата , камъни в долни пикочни пътища, стеснения на уретрата и др. Все повече расте делът на пациентите с кървене от долни пикочни пътища поради все по-честото приложение на лекарства за разреждане на кръвта, отчитат специалистите уролози. Трети по честота са операциите за лечение на мъжката полова система /13%/.

Съветът на уролозите към пациентите е да се диагностицират навреме чрез провеждане на редовни профилактични прегледи. По този начин и най-малкото патологично отклонение ще бъде хванато и лекувано навреме.

„Например при рака на простата, ако се диагностицира навреме, преживяемостта на пациентите е много голяма”, категоричен е началникът д-р Георги Баръмов.

Колегите му д-р Петър Петров, д-р Михаил Пиперков и д-р Цветозар Цачев диагностицират и лекуват в стационара болни с остри и хронични нарушения на дренажа на урината, остри хеморагии от пикочните пътища, остри възпалителни заболявания и състояния от урологичен произход, травми, бъбречно-каменна болест, възпалителни заболявания, туморни образувания и други.

Към този момент в отделението лекуват 14-годишно момче, но най-възрастният пациент бил 100-годишен дядо с патология на пикочния мехур, който след направена му операция живял още 5-6 години. Д-р Баръмов дава този пример, като илюстрация на това, че възрастта на пациентите не е от значение, важно е да те да получат квалифицирана медицинска помощ следвайки тенденциите и новостите в съвременната медицина и урологията в частност.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Какво браво бе.Най големият изрод доктор който може да съществува и на кохортата некадърници снимани около него На Баръмов който през частния си кабинет се чуди как да те вкара в болницата да отупа здравната каса много хора му се точат да му светят някъде маслото и дано някой да го направи че и в централен всекидневник му давате трибуна

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.