Над 900 населени места са преименувани в Украйна в рамките на борбата с комунистическото и нацисткото минало

Украинските власти, от 2015 г. насам, са преименували повече от 900 населени места и 50 хиляди улици, площади и други обекти в рамките на борбата с комунистическото и нацисткото минало. Това е заявено в доклад, представен от Украйна, на откритата във вторник Конференция на ООН по стандартизацията на географските имена, предаде ТАСС.

В националния отчет се дава информация за нормативни актове, приети в Киев за последните години, във връзка със закона „За осъждане на комунистическия и национал-социалистическия тоталитарни режими и забрана за пропаганда на тяхната симовлика“, който беше одобрен от Върховната Рада през 2015 г.

От украинска страна изясняват, че в съответствие с този закон е забранено да се дават имена на географски обекти на съветски държавни деятели. В имената не трябва да бъдат споменавани СССР, УССР, други съветски републики, деятелност на КПСС и годишнини от Октомврийската революция.

„На основание на този закон са преименувани повече от 900 населени места и административни единици (в това число областни центрове, като Днепропетровск и Кировград), а освен това, около 50 хиляди улици, площади и други обекти в градовете и селата“, пише в документа, който е публикуван на интернет страницата на конференцията.

Съгласно доклада, в хода на започнатата от Киев кампания „са възстановени повече от 300 исторически имена на населени места“, около 60, от които – са „дан за културното наследство на коренното население и националните малцинства в Украйна, като кримските татари, българи, гърци и евреи“.

„Тоталитарната символика в географските имена на картата на Украйна практически е отстранена“, се подчертава в отчета.

Коментари

Задължително поле