Наемите нараснаха с над 10%

Повишеното търсене води до нарастване на наемите.

Търсенето е по-голямо от предлагането

Инвеститори купуват сгради

Пазарът на наеми в столицата е изключително активен, показват данни на компания за недвижими имоти. Интересът към наемане на жилище нараства. Една от причините за това е ръстът в цените на недвижимите имоти. В резултат много хора решават, че засега е по-добре да живеят под наем, поне докато доходите им не нараснат, за да могат да си позволят собствен дом.

Повишеното търсене доведе до покачване на наемите с над 10 на сто. Но независимо от високите наеми търсенето надвишава предлагането. Ограниченото предлагане на жилища и ниските нива на безработица са основание да очакваме ръст и през следващите месеци, коментират от консултантската компания.

Има интерес от страна на инвеститори за покупка на цели сгради с цел управление. Избират основно нови сгради, където с комбинация между краткосрочни и дългосрочни наемодатели може да се постигне доходност от отдаване под наем между 3 и 5 на сто.

В България имоти купуват и българи, които живеят в чужбина, но искат да инвестират парите си в родината. Те купуват луксозни имоти, които да отдават под наем. Някои от тези жилища отдават под наем краткосрочно, за да могат да ги ползват, когато са в България. Други пък предпочитат да имат дългосрочни наематели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти