Наемите с малък дял от семейния бюджет

В Хонконг средният наем на апартамент е 2760 паунда на месец.

Нареждаме се на седмо място в света

В Хонконг плащат най-много

Наемите в България са доста ниски спрямо разходите на домакинствата и ситуацията на пазара на жилища под наем в повечето страни по света. Българите, които живеят под наем, отделят само 20,62% от месечните си разходи за жилището. Така страната ни се нарежда на седмо място в света по нисък дял на разходите за наем, показва проучване на експерти от британски сайт.

Експерти на пазара на имоти са сравнили средните разходи за наем на апартамент с три спални в над 50 страни и са ги анализирали в контекста на другите разходи за живот на четиричленно семейство, като например за храна, комунални услуги, транспорт, спорт, почивка и т. н.

Страните, в които жилищният наем формира най-висок дял от месечните разходи, са Хонконг (50,25%), Сингапур (47,08%) и Катар (43,73%). От включените в класацията, единствено в Хонконг хората плащат повече за наем на жилището си от всички други разходи за живот, взети заедно. Топ 10 се допълва от Обединени арабски емирства (ОАЕ), Кувейт, Ирландия, САЩ, Бахрейн, Австралия и Нова Зеландия.

На другия край на класацията са страните, където месечният наем е значително по-малка част от разходите на домакинствата, начело със Саудитска Арабия (19,07%), Гърция (19,73%) и Турция (20,11%). Освен България, в топ 10 влизат Аржентина, Хърватска, Латвия, Естония, Уругвай и Румъния.

Изчисленията за България са направени на базата на наем за апартамент с три спални в размер от 332 паунда (389 евро). За същия апартамент най-високи са наемите в Хонконг - средно 2760 паунда на месец. След това са Сингапур с 2253 паунда и Швейцария с 1900 паунда. Топ 10 на страните с най-високи наеми се допълва от Катар, Исландия, Ирландия, САЩ, ОАЕ, Австралия и Нидерландия. В Нидерландия средният размер на наемите е 1249 паунда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти