На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Назарбаев ще е нещо повече от президент на Казахстан В ръцете му остават лостовете на властта

Ще отгледа свой приемник

Нурсултан Назарбаев се оттегли от поста президент на Казахстан и посочи приемник. Минаха 30 г., откакто той оглави тогавашната социалистическа република в състава на СССР , но „епохата на Нурсултан“ и днес не е приключила. Завчера шефът на казахстанския Сенат Касим Токаев положи клетва като и. д. президент и със сигурност ще спечели изборите догодина. Назарбаев каза: „Токаев е честен, отговорен и добросъвестен; вярвам, че той е човекът, на когото можем да поверим управлението на Казахстан“. Но посочи: „ На мен законът ми отрежда статута на Първи Президент – Елбасъ (Лидер на нацията). Оставам председател на Съвета за сигурност, на управляващата партия „Нур Отан“ и член на Конституционния съвет. Грижите на страната остават мои грижи“.

Значи Назарбаев ще ръководи Казахстан и занапред – толкова години, колкото Бог му даде. В ръцете му остават всички лостове на властта – формални и неформални.

Каква е тогава целта на оставката? Назарбаев заявява:“Като основател на независимата казахстанска държава имам задача да осигуря поемането на властта от ново поколение“.Нищо не подсказва, че той иска да остави след себе си колективно ръководство. То би било неефективно (както сочат примери историята) и преходно (с бунтове), а и не отговаря на тюркската традиция.

Назарбаев иска да засили разделението на властите, да укрепи институциите и да отгледа приемник на цялата власт след смъртта му. Едва ли ще избере 65-годишния Токаев. Самият той оглави Казахстан 48-годишен и ще си подбере приемник извън пенсионна възраст. Нищо чудно да е негов роднина, което се вписва в азиатския модел. Но едва ли би се спрял на дъщеря си Дарига. Едно е ясно: той се стреми Казахстан да запази своята независимост. А тя е застрашена от две неща: жестоката борба за власт между клановете и присъединяването на Казахстан към Русия.

От БТА (със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.