Близо 20 000 непридружени деца мигранти са регистрирани в ЕС през 2018 г. Най-много са в България и Словения

Възстановиха движението през „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Япония разшири търсенето на падналия изтребител F-35

Нов мощен циклон удари Мозамбик

Жертви и над 10 ранени при верижна катастрофа в САЩ (ВИДЕО)

Путин стана доктор хонорис кауза на Пекинския университет

Спряха преминаването през „Капитан Андреево“ и „Лесово“ заради проблеми със системата Пунктовете не обслужваха автомобили час и половина

Руското МВнР: ЕС ще остане най-важният партньор на Русия

Японският император се показа за последен път официално пред публика

Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Българка продаде картина за €10 000 на човек на Обама Любена Фокс е опозиция на консуматорския свят

1300 мигранти избягаха от център за задържане в Мексико

Валентина Александрова – нежната струна на „Филхармонията и Криско“

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Две момчета спасиха куче от водите на Тунджа

Назарбаев ще е нещо повече от президент на Казахстан В ръцете му остават лостовете на властта

Ще отгледа свой приемник

Нурсултан Назарбаев се оттегли от поста президент на Казахстан и посочи приемник. Минаха 30 г., откакто той оглави тогавашната социалистическа република в състава на СССР , но „епохата на Нурсултан“ и днес не е приключила. Завчера шефът на казахстанския Сенат Касим Токаев положи клетва като и. д. президент и със сигурност ще спечели изборите догодина. Назарбаев каза: „Токаев е честен, отговорен и добросъвестен; вярвам, че той е човекът, на когото можем да поверим управлението на Казахстан“. Но посочи: „ На мен законът ми отрежда статута на Първи Президент – Елбасъ (Лидер на нацията). Оставам председател на Съвета за сигурност, на управляващата партия „Нур Отан“ и член на Конституционния съвет. Грижите на страната остават мои грижи“.

Значи Назарбаев ще ръководи Казахстан и занапред – толкова години, колкото Бог му даде. В ръцете му остават всички лостове на властта – формални и неформални.

Каква е тогава целта на оставката? Назарбаев заявява:“Като основател на независимата казахстанска държава имам задача да осигуря поемането на властта от ново поколение“.Нищо не подсказва, че той иска да остави след себе си колективно ръководство. То би било неефективно (както сочат примери историята) и преходно (с бунтове), а и не отговаря на тюркската традиция.

Назарбаев иска да засили разделението на властите, да укрепи институциите и да отгледа приемник на цялата власт след смъртта му. Едва ли ще избере 65-годишния Токаев. Самият той оглави Казахстан 48-годишен и ще си подбере приемник извън пенсионна възраст. Нищо чудно да е негов роднина, което се вписва в азиатския модел. Но едва ли би се спрял на дъщеря си Дарига. Едно е ясно: той се стреми Казахстан да запази своята независимост. А тя е застрашена от две неща: жестоката борба за власт между клановете и присъединяването на Казахстан към Русия.

От БТА (със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.