Назначение на подсъдим отложи процеса за срутването на хотел "Вероника"

През октомври става ясно има ли виновни за смъртта на четирима работници

Отсъствието на подсъдим отложи процеса за срутването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден", което доведе до смъртта на четирима работници. Инцидентът стана на 8 април 2015 г. привечер, когато 11-етажната стара сграда на морския хотел рухна и погреба работещите вътре Борислав Стефанов, Йосиф Стефанов, Тодор Тодоров и Манол Манолов.

По чудо оцеля техен колега, който е сред свидетелите по започналото през миналата година дело. Обвиняеми по него - за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебни задължения, са общо 7 души от фирмата изпълнител на обекта, две компании подизпълнители и дружеството, упражняващо строителен надзор. Именно неговият представител Валентин Пенчев спъна финалните 3 заседания на Варненския окръжния съд. Оказа се, че миналия петък Пенчев бил назначен в държавна приемателна комисия, която разглежда разрешителни за пускането в експлоатация на строителни обекти.

Заради почивните дни нямало време той да уведоми съда и да се отпише от комисията. За година това е първото отлагане на делото заради отсъствие на подсъдим, уточниха от ВОС. Според обвинителния акт при подготовката на реконструкцията на хотела не са били посочени подлежащите на премахване елементи и как ще се отрази това на останалите носещи части на сградата. Липсвал проект-схема за временно подпиране на конструкцията, не били посочени и технологията, редът на демонтиране и механизацията, която ще се ползва.

По делото са събрани 4200 страници материали и до момента са изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица. Финалът му бе отложен за началото на октомври. Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, могат да бъдат наказани с от 3 до 10 г. лишаване от свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България