Най-аеродинамичният модел

Вентилатор върху багажника за отвеждане на въздушите потоци

Британски екип подготвя най-аеродинамичния автомобил за масовите пътища. Суперколата се разработва под кодовото име T50 от компанията GMA на конструктора проф. Гордън Мъри. В проекта участват и инженери от „Формула 1“, а голяма част от изпитанията ще бъдат във въздушния тунел на пистата „Силвърстоун“.

От първото официално разпространено изображение на T50 се вижда, че автомобилът е оборудван с 40-сантиметров вентилатор в средата на задницата. Той е част от уникалната система за управление на въздушните потоци с цел постигане на максимална аеродинамика. Други авангардни решения са активните елементи като крила и отвори по каросерията и дъното на колата, които функционират по различен начин в зависимост от условията. По този начин е възможно да се влияе много по-силно върху аеродинамиката, отколкото при стандартна спортна кола.

Водачът може да избира между шест режима на аеродинамиката на автомобила. Той ще тежи под 1000 кг и ще се задвижва от най-високооборотния двигател V12 на Cosworth (развърта се до 12 000 оборота). Максималната мощност достига 700 к.с., а цената е над 2 милиона лири.

Коментари

Задължително поле